BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
你覺得同行收唔收到風?
唔夠人咪早耐d 囉,洗乜請
冇直接關係WOR, 少左人咪由零晨再OT到第2日囉
大陸出句嚴厲譴責已經可以搞到冇人敢用
停六個月之後你估下邊個敢去做爛頭卒?
同埋全部公司12月year end 你3月仲出到黎簽名
邊個信你中間冇做嘢
on9 梗係留個有經驗既M一個做4人workload
兜走4個junior
反正而家都未走既肯定做慣奴隸唔會走
其實係要轉行
就係cut左headcount咪唔夠人
晚晚OT都好過請多幾個人
連登班外賣師如獲至寶
圍埋係個post係度擔心big 4 出黎冇野撈
中小企會計似係講緊10-20K bookkeeping啲auntie
咁既人工呢啲閪位冇人肯做
無啦....佢搞單恆大出黎
以後都唔會有大單射落去...

起碼衰10年
兩日搞掂一年年審
好多人成日都話ot呢樣果樣但係一問佢如果firm轉business model請多一倍人做但係全部人人工減一半都係冇人會肯

根本呢行就係咁labor intensive亦都冇試過要mislead人話唔駛ot... 你會唔會話做地盤要唔日曬雨淋搬搬抬抬?就算真係有個咁的位都係exception唔係norm。但總有啲人個expectation係唔同

不過你講呢個愈來愈早走trend都真係好noticable,可能真係呢幾年少左人入行 + 移民走得人多好多以前唔會升到m (technical唔得、鐘唔夠、可以搵極都搵唔到人)果啲都有位坐。不過而家market轉風向唔知又會有咩變化

利申唔係audit, 都係已轉commercial
雖然你有道理, 但345皮其實只係其他工既starting point
世界已經變咗
但審計模式10年如1日 甚至係加加加加加
到後面壓死哂啲M grade
由啲老闆直對新一代算
阿仙奴?
開心 炒哂供緊樓個班人 佢到買樓有份推高樓價
收到風D partner已經bk定房開會
洗5-6萬叫多 仲要問點洗到咁多 你本身有幾窮
換血,cut人然後請多幾個FG intern,聽講intern得幾千蚊人工,但係一樣要日日ot陪坐
睇你有無供樓, 嚮果6皮野無供樓無租樓真係幾好駛
換大陸人做
返工都冇乜時間洗錢 除左買奢侈品 諗唔到其他用途
唔通日日食千幾蚊野咩
真 做個老師起薪都係佢senior associate 價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞