BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
其實香港big 4收人真係廢咗d,我做請人果個真係唔覺得值呢個人工,當年我濕鳩u畢業以為big 4好難入,以為入到去好多三大咁啦,點知city,polyu原來好正常,仲有好多ou恒管中大top up,差在未見到大陸廢u出黎,又有一堆local audit firm>second tier>big 4咁轉入黎,話晒全球big 4, 外國都有唔少g5,ivy league既人揀會計
咪住先
講入Big Four梗係講straight big4
唔好拉埋啲EH入嚟講
我成日覺得香港會計業有2個好大既危機係,1. 雙方會計師牌互認,2. 大陸公司係香港既公司可以用大陸準則出同簽audit report,一玩呢d邊洗咁貴請香港人手
ching你講果d straight入big 4我見過ou恒管top up啦
我以前真係未見過
你應該唔係ex PwC 人
邊到會無呀
但我都認同呢d background通常係second tier轉過黎既多
入職要自我介紹background
全部頭五間(三大佔多數)同埋海外大學grad
最犀利個兩位batchmate同department 嘅係Oxford undergrad+ LSE master
仲有個哥大undergrad+NYU stern master
不過佢成26歲先至返第一份工

我自己估你應該以前唔係做pwc
即使恆大入到都係要勁個班先入到吧
屌 pwc 先多特別近一兩年 以前得三大海龜
大把啦而家
呢2年可以請得啲咩人
恒管OU 照出offer 仲要求人入黎咁款
通常呢d會係三大補個master,然後話自己hku cu出黎,唔chop一兩chop你係唔會知,x-venture都有
佢唔信就算,講出身緊係講first degree,話知你master係oxbridge讀
而家真係乜人都有,雜牌軍咁
早十幾年前就真係3大為主,有d d city poly 比較top 嘅, bu 可能有幾個,lu 唔使諗,係聽過揀咗個𡃁模入去做花瓶
咁係你果班nyu lse廢
Big 4包括pwc都大把city同八大degree既人入
就憑你話人廢
好似好耐之前唔知有個連半紅不黑都談唔上既藝人二字尾先入黎做a1,係咪果個?
應該唔係,嗰陣聽完個名都load唔到個樣,半紅都不如
好似lu fg 入dtt
ibd mbb有幾可請香港人
個market係大陸 請個香港土著把撚
呢個post 真係痴撚線,打份牛工又講出身又盛
2nd 先係王道
好快開2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞