牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
四歲小朋友d 早晚刷牙 有幫佢刷 有用電動牙刷
有用埋牙線
用埋電動牙刷都係有牙漬

係咪要帶佢去洗牙?洗完會唔會好快又有返?
你確定唔係蛀牙?
唔係
對補牙既材質有咩睇法?

見到對人體有不良反應既爭議
現正使用中既補牙材料牙醫當然唔會承認有害,但證據是否充足?
你啲論證論據攞出黎先有討論空間
有時好難睇,要車開隻牙先見到。
可以落個不鏽鋼圈(stainless steel band) 一排睇吓點先,如果落完就唔痛就可以直接做crown.
四歲其實都可以帶去睇牙醫,俾佢感受吓睇牙係點,等佢以後無咁驚。(當然你要搵個識睇小朋友嘅,唔會嚇親佢)
唔好意思我以為你話同invisalign 比。應該係差不多,不過容易爛啲。
我下面排牙智慧齒橫出,
牙貼牙都有野食會攝落去,
依家我日日食完野用牙縫刷清理食物殘渣,
係咪只要夠勤力,如果唔繼續生就冇事?
有冇啲咩sign係出現左就一定要去剝?

本身有箍開牙,箍緊個陣同埋依家返去check retainer牙醫都冇特別提到
我唔知係咪專科唔同唔會理
點睇牙醫推薦牙科產品?(例如牙膏,漱口水等等)

因為香港牙醫學會禁止旗下牙醫(即係香港註冊牙醫)
宣傳任何牙科相關產品
氟斑牙係咪得貼片呢條路解決?
大牙有蛀牙,有冇機會箍牙令智障齒取代大牙?
無出又唔攝食物的話唔使理
無特別推薦
1.重杜, 但係我唔知你隊咗出去係馬來膠定啲cement. 如果係cement 有時清唔到只可以做手術。
2. 唔做手術可以剝隻牙出黎,切咗個根尖,封口再隊返入去。intentional replantation. 但係風險高。
你搵專科問問
icon resin infiltration
有但係難搞啲。有人會做auto transplantation, 剝隻大牙再剝埋智慧齒,然後隊隻智慧齒入個socket度。日本或者歐洲個邊比較多牙醫做呢啲。
想問下拆左鐵箍 發覺大牙有幾隻上下咬唔埋 係咪冇得再整? 呢d情況係咪可以投訴得
no comment
有冇得局部箍牙? 淨係想攪前排門牙個4隻
有邊隻電動牙刷推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞