牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
大牙
自己係咪冇可能清到牙石?網上嗰啲超聲波機有冇用?

水牙線有冇用?代唔代替到普通牙線?
牙肉有個位keep 住出血
啲牙肉都有褪褪地
做過深層 一年洗一次牙
平時有用牙線 仲有咩可以做
想問種完牙後,可唔可以再箍牙?
上次洗牙照X光
左上, 左下同右下都係打斜45度咁生 見到好接近大牙 但未生出黎
佢建議都係MOCK但係好高風險 見佢唔痛就擺左係到

右上就係生左少少出黎但蛀左
佢建議就係快D MOCK 但都係0FEEL擺左係到

我係咪應該盡快搞 今年30歲平時無蛀過牙
咁先用漱口水,再用牙膏刷牙會唔會好啲?
點樣用牙線先正確?要用幾耐?要唔要不斷洗乾淨條線?點樣清入面大牙嘅牙縫?好難隊咁入
香港定外國牙醫好做d
咁唔至少呢
斷file, ledge, 穿
唔建議自助
bb開始要刷牙用咩牙膏好
唔浪口唔會啲細菌/食物殘渣仲喺口?
點樣改善夜晚磨牙?
牙醫話我啲大牙咬嘢個面嘅法朗質無咗 象牙質露出 懷疑喺飲得檸茶或者食得酸嘢多 喺咪香港人常見嘅現象 其他地區嘅人比較少有呢個情況? 可以點救?
醫生都係話我有輕微裂,佢幫我放軟膠但冇改善,之後話要杜牙根

仲有冇其他方法?杜牙根好q貴,又唔敢搵朱咪咪
杜咗牙根,帶咗牙套嘅情況下,點樣用牙線,同咪洗牙會唔會整鬆個牙套?
成日牙骹痛 唔可以完全打開曬個口 瞓醒覺咬合又唔係好啱 睇完醫生俾止痛藥就算 時好時壞咁 點算好
同問雖然好似唔太關牙科事
磨牙後推唔落釘得唔得
夜晚有磨牙,做咗硬膠牙套。每次用完都會用牙刷牙膏清洗,之後用水浸。但隔一排就有啲黑色嘢出現喺啲罅隙位,之後用食用漂白水浸過都唔甩,問過牙醫話可以繼續用,但硬係覺得好污糟,其實有冇辦法清除啲污糟嘢?
可以
小朋友自細立志做牙醫,因為近幾年牙科收分勁高,狀元神科咁...佢搏曬命讀書,但佢左撇子,係咪叫佢放棄比較好

大陸牙科白紙黑字寫明唔會收左撇子,香港有無咁樣不成文規定? 知唔知澳紐又點?
美白牙膏係咪會加劇敏感牙齒?
有一隻牙之前蛀過之前補好 依架個舊補既位竟然甩左 預約左會去補 不過都想問下係咪一定要補 左上鄂好後面既molars黎?

另外右下咢有兩隻牙之間用完牙線整左啲污糟野出野 感覺原來兩隻中間既牙縫有蛀 之後有一舊野甩左出嚟咁 冇再痛 但兩隻牙中間好似有個空位 感覺係中間有一忽牙冇左咁 唔記得有冇補過會唔會好似上面個隻咁補個個位甩左 定係真係一忽牙蛀到甩?

感謝回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞