牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
呢排好得閒有啲悶。
我外國註冊,唔係香港做牙醫。唔好問我邊個專科好點轉介之類嘅問題,我都唔知。
純粹general 分享下牙科知識,唔係睇症,唔負任何責任。
無 x-ray 無現場睇過隻牙,一律唔肯定。最好搵返個牙醫睇。
都唔係永遠嘅,有啲老人家/殘障人士都好容易有 root caries (牙根蛀牙)。成人蛀牙一般係牙縫之間, interproximal caries。我估係出面始終容易接觸到口水同牙膏,刷牙都接觸到。但係牙線好多人懶用,如果有食物卡住啲氟化物根本接觸唔到牙齒表面造成蛀牙。
建議一日刷幾多次牙?
至少臨訓前一次用牙線之後刷牙,用牙膏。唔好浪口就咁 lur, 或者用少量水浪口。
早上嗰次唔刷純粹你口臭啲咁解。
蛀牙有四大因素,時間 細菌 飲食 牙本身。細菌只係其中一個因素。
自己會唔會清潔脷苔?建唔建議咁做?
我自己好少,但係好似有研究話清潔埋可以減低口腔細菌。但係我自己以前試過好想嘔所以無咁嘅習慣。
牙線先咁可以將食物殘渣清除咗先,然後你刷牙嗰陣啲牙膏可以滲透入牙縫好啲,等啲氟化物可以進入牙縫。咁咪無咁容易蛀牙。
種完牙一個星期 打唔開個嘴到最大 食唔到漢堡個啲 條脷伸到最長都會痛
感情問題一律建議分手
智慧齒問題一律建議剝

唔睇 x-ray 唔知。
純粹係睇個位置會唔會令你隻 2nd molar 蛀牙或者牙肉會反覆發炎。會就儘早剝。唔會就唔需要剝。不過自己平時刷牙刷好啲同入啲確保佢唔好蛀牙。
可能係trismus。 heat pack 幾日,有需要睇下物理治療。有問題打電話返牙醫度問。
牙周病會令人體慢性發炎,肥胖嗎?
刷蝕左牙肉要補d 白色野,但又好易藏污糟,點算好
肥應該唔關事,但係而家研究話同心臟病,糖尿病,腦退化有關係。
再補過
四環素牙係咪冇得搞?
原本有隻牙痛
去睇醫生話要杜牙根
根住拖拖下又冇野唔痛
仲要唔要杜
好難搞,可能漂好多次都漂唔到。
一係接受佢,一係可以考慮做陶瓷貼片 veneer
cool完牙既固定器係咪要帶成世 晚晚都帶?
一係好返啲,一係就因為牙髓完全壞死無咗知覺。之後可能會再發,最後可能都係要杜。
返去問返你個牙醫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞