牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
牙肉無咗好多,有無低風險的補救方法
幾時有牙周病疫苗同蛀牙疫苗?
牙線,牙刷,牙膏係咪應該各樣用2款,隔日輪流用?
唔知你實際情況
可以係牙周病導致牙肉萎縮, 咁你要注意口腔衛生同定期睇牙醫
可以係刷牙太用力/磨牙導致NCTSL,咁你要用軟毛牙刷打圈輕輕刷,夜晚戴返splint 訓覺。
牙周病疫苗好似有日本仔研究緊但係無咩聲氣。
蛀牙應該未必得,因為唔係免疫系統問題。
三個月洗一次牙有冇問題
我去開果間個牙醫次次10分鐘同我洗完 又有冇問題
唔係,應該全部都日日用。
智慧齒打橫生 已經爆咗少少出嚟 冇痛冇蛀
平時食嘢都會有殘渣攝喺入邊
係咪應該趁早剝
三個月無問題,有啲牙周病人一開波真係要每三個月。之後穩定就半年。
10分鐘呢啲真係視乎你個牙醫手勢同你本身牙石個量,好難講。
無 x-ray 唔知。
不過如果攝食物好大機會都要。
無影響,但係你要反思下點解啲牙石咁快返黎。
係咪刷牙時間唔夠?無用牙線/牙縫刷?或者係技巧唔正確?
去洗牙問吓個牙醫點樣平日清潔可以做得好啲,有邊啲位要注意清潔?
我地最多三個月半年見你一次幫你洗牙,但係其實日日洗嗰個係你自己。
有,但唔係話最影響,有啲人天生啲牙缺礦物, 係容易啲蛀牙。
其實傳統轉轉電動牙擦定sonic 電動牙擦乾淨啲?
oral-b 嗰款佢地就話有Cochrane study 證明係比手動牙刷乾淨啲。sonic 就暫時未有。但係未有又唔代表唔係,只係未有cochrane study 咁解。
其實你用手動都無問題,刷夠兩分鐘同技巧重要啲。
應唔應該用漱口水
平時大概半年至一年洗一次牙,對上兩次洗完牙之後,啲牙好容易有牙漬(洗完牙兩三個月已經累積咗好多牙漬 之前從來未試過咁),明明自己飲食/生活習慣冇乜點變,上網睇話有機會牙醫洗牙嗰陣整花咗啲牙,呢個講法真唔真?另外想問有咩解決方法for減少牙漬出現嘅速度?
點解剝智慧齒咁貴
無所謂。不過有理論話用完反而沖走咗牙膏啲氟化物,仲衰。
上次洗牙個牙醫話我啲口水偏alkaline 冇咁容易蛀牙不過好容易有牙石
想知佢9up定真係會影響
理論上如果你啲牙齒本身琺瑯質係正常好少會洗花啲牙。
如果容易有staining就唯有平時少飲咖啡茶之類嘅嘢,或者飲完飲返啲水浪口。可能搵間有做 air prophy (類似噴砂但係係用鹽噴)嘅診所幫你噴走啲staining
智慧齒好貼近神經線 係咪都唔建議剝?
係香港貴姐。我呢邊平過香港。
主要係風險高/麻煩。壓力大,啲牙醫寧願洗多兩隻牙補多隻牙都好過剝完你又痛,又返黎搵佢。唔小心整到神經又俾病人投訴。
佢有無同你用試紙做saliva test? 無就係9 up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞