牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
生左牙蒼 唔痛
係之前杜牙根隻牙附近生左
係咩意思 即係已經隻杜完牙根隻牙有細菌? 唔係杜完牙根就唔會有細菌咩?
因為唔痛 唔理佢得唔得 唔該哂
1. 通常食完嘢幾耐就刷牙
2. 朝早起身刷一次,三餐後各一次,總共一日刷四次會唔會傷牙
3. 蛀咗少少嘅牙有冇可能靠自力用正確技巧刷牙補救返
水牙線機可以取代牙線嗎?
之前某一個位食凍野無事 呢幾日突然食凍野會敏感頂唔順 係咪等於 飳左牙?
目測黃世澤幾耐冇刷牙?
刷佢又唔覺痛
請問門牙有啲透明 係咩原因?
可以點補救
淨係朝早刷得唔得
如果唔好彩撞鬆左隻牙,佢會唔會自己埋返實隻牙?如果唔會咁可以點做?
美白牙貼係咪真係有用?有冇害?
有一隻牙同肉有空隙係點解?
兒童牙膏咪低氟 出大牙先用大人牙膏
巴打推薦邊款電動牙刷?
驚買錯刷損啲牙肉,一直都未開始用電動
牙醫話隻大牙有少少裂 可以唔洗理住
但係而家食野無論軟定硬 一咬到就好痛
係咪要杜牙根先得🥲
洗牙手勢差既會唔會洗傷牙
牙痛去睇牙醫話我冇蛀牙
只係叫我洗牙
知唔知其實咩事?
1. 大牙上方表面有d黃黃黑黑既野整唔走,但係牙醫話個d唔係蛀牙,其實係咩黎?

2. 之前有個親戚喺希臘牙科到做護士,佢話漱口水其實係冇用,係咪真架?
就嚟要去剝牙,但我勁驚打麻醉個吓
有冇人可以話俾我聽係咩感覺?
半個鐘
細力刷刷得啱唔會
蛀到有窿就冇解 刷返好最多唔繼續蛀但唔會填返個窿
啲牙醫自己係咪真係每日都會用牙線
之前智慧齒生過出嚟停咗 呢幾日頂到啲牙肉腫咗

係咪通常一定要剝 定觀察多幾日有機會唔再生
有隻牙灰左好耐但係一路無痛
然後個牙醫話天生結構問題隻牙已經死左叫我杜左佢
但係其實一路唔杜會點?
佢又好似從來無痛過 又唔想跌幾皮
杜完牙冠又唔知keep到幾多年 好似杜開就要俾錢
其實剝完智慧齒係咪會lockjaw,我前年剝完,舊年年尾開始下巴合埋會卡卡聲
有隻智慧齒打橫訓低左,睇過街邊牙醫叫我搵專科.
其實拔左佢風險高唔高?定係好多懶得做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞