牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
牙肉萎縮點搞
睇之前嘅post. 無 x-ray 唔知。
輕微的話無得搞。
嚴重可以搵牙周病專科做soft tissue grafting。
我冇留sample比佢 但都唔知佢有冇襯洗牙抽口水嗰陣攞去test
電動刷多過6分鐘係唔係有問題
唔會啦,個saliva test 你要嚼一舊類似香口膠嘅物體俾佢攞sample.
我自從牙醫學院畢業之後無再做過
https://youtu.be/b03l-MPV7Ig?si=mvVAJ5KoEwaLwpuX
刷咁耐做乜。你唔太大力應該無事掛。
學到野thx巴打
想請問同一隻牙有冇max 補牙次數?thx
出面下面入面逐隻刷
我相信用錯方法
食蘋果嗰時,最入嘅大牙覺得好酸軟,即係咪蛀牙?定發炎?
無,不過每次再補都會再大啲或者深啲。去到一個位牙醫會叫你杜牙根或者直接做 onlay / crown.
唔知,睇牙醫
可唔可以下次再補就直接請牙醫做crown? 杜牙根好恐怖。。。
唔建議,你做完crown 更加可能導致牙髓受損,之後都係要杜牙根。真係有需要先做。
我平均一年洗一次牙,但啲門牙好易起漬,而我又好鍾意飲咖啡,大概半年到就會有漬,有無咩好方法唔好咁易有漬?

試過每啖咖啡之後用飲多啖清水+用紙巾刷都無咩用
睇返上面個回覆
反而輕微無得搞, 嚴重可以搞
牙縫刷同牙線用落分別大唔大?牙縫刷會篤到有血個牙醫叫我唔洗理
可唔可以講下刷牙技巧
因為無可能恢復到百份百。你如果本身係89成好難預計佢一定會恢復到10成。但係如果你本身係45成去到89成已經算唔錯。
有牙縫用牙縫刷,無就用牙線。如果牙齦發炎係會流血,但係唔應該長期流血。
我擘大個口嗰陣一邊牙骹有卡卡聲好似kick到條橡筋咁
究竟咩事
到底朝早係食左早餐先刷牙, 定食前刷牙? 我覺得照計係要食完先刷, 因為無理由整污糟先去清潔, 但似乎牙醫學界對呢點係未有定案?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞