牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
好的 thank you
幫推
門牙上面啲牙肉生左粒白色圓形嘅野 㩒落去硬但又唔痛 google似牙肉發炎 想問下似唔似?
痱滋可能係你免疫力問題?
幾多ppm你可以參考澳洲個guidelines
https://www.ada.org.au/getmedia/fd6a0e57-6b4b-45db-b853-64819678cb5f/ADA_Guidelines_Fluoride-Guidelines-Resource-2022.pdf
含氟。無氟化物其實你就咁刷都得,買黎做咩。
太密,六個月啦一般人。
我之前都試過mock咗幾年牙之後再箍牙
仲要因為隔得太耐 所以牙肉萎縮咗
搞到要加骨粉先種到牙
成個過程係箍牙->啲位開始正常少少->加骨粉->種牙->箍牙
問專科意見
依個情況持續咗幾年
洗牙好易反胃點搞?
如果係arrested caries 可以唔使,但係問題係你嗰個位好難判斷,憑probing 個感覺。個人傾向補。
最近發現大牙有黑線, 買咗支超聲波洗牙器, 可以刮走咗d黑色嘢同埋震走下面d牙石, 其實咁樣會唔會有咩問題?

另外清走牙石後, 發現個牙窿有d深, 去到差唔多隻牙1/3, 雖然未有痛但係咪應該去搵牙醫補番隻牙? 唔該哂
點解有時會有敏感牙齒有時又無
有時左邊有右邊無
想問多樣 如果牙崩左少少有無需要補
感謝
Fluoride 對牙齒有用係唔係偽命題?
平時洗潔精再刷吓。
牙線棒我覺得無包得隻牙咁好。
繼續monitor
都唔係,但係牙齒磨損好嚴重
唔知實際情況,難答
清潔唔到就剝
刷牙流血幾年 食抗生素醫感冒會停一陣 之後又黎過
點都會鑽多少少。你而家大個應該自己開到口唔會撐開。
唔好做
鬼知,睇牙醫啦
睇牙周專科
之前右下6號同7號牙嘅牙縫有蛙牙
第一次睇牙醫有洗牙同做咗補牙
過咗2-3個月左右嗰個位開始容易有食物攝住
再過3個月再睇令一個牙醫, 佢有做咗洗牙但無再補到, 只係介紹我晚晚用牙縫刷篤穿牙縫位做清潔

我嘅問題係點解補完牙嘅牙縫會容易有食物攝住? 依家晚晚都篤一篤嗰位, 唔係嘅第二日就會發炎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞