牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
香港好似好搵啲,但係工時長
Crest 3D white個款算唔算濃度低呀?
兩次
智慧牙同隔離隻大牙蛀左唔剝唔得
但好似2隻都好近神經線,請問會點樣剝法?
用返適齡嘅,除非牙醫特別建議
上次洗牙,牙醫話聞到我口氣好勁,隔住mask一邊洗牙一邊話陣聞都幾勁,身邊啲人冇提你咩?但洗完又冇蛀牙冇其他問題,問佢點解決口氣問題,佢都係話早啲瞓同飲多啲水請問仲有咩方法係大大改善到口氣?
maybe? 但係fluoride 緊要啲
戴splint
平時好少講野,牙齒同空氣接觸得少
係咪容易口臭,易有牙周病
韓國人仲勁,泡菜太酸。無,食少啲酸嘢
都係咁用,唔會
我呢邊係睇oral medicine 但係香港無呢科。整個splint 試吓先?
無,食藥只係暫時
最近開始用牙縫刷清潔
去到最後面嘅大牙嗰陣個牙餃好軟,兩邊都係咁
點處理
有磨牙嘅習慣(有人話我磨得好緊要) 箍牙係咪可以解決到問題 ?
唔應該用牙膏刷。普通洗潔精都得了。唔順眼就換個個
之前我問過我個牙醫, 佢話:
夜晚刷牙係為自己, 朝早刷牙係為人哋
咁搞笑,我呢邊會收
收倒,唔該哂。
不過真係好貴
牙周病會增加中風既風險係咪堅的
有次洗完牙之後不斷流牙血

啲牙血又係訓完一覺之後乾左變成牙石

仲要痴係牙面

之後再洗牙都整唔走

可以點做?
原來咁多人有牙科問題,應該大多數都係啲唔急嘅嘢所以懶得去睇
多謝晒樓主咁有心

想問下 有一日突然發現左面最入嗰兩隻大牙(上下都係)崩咗,粗略估計大概無咗25-30%左右,好似apple logo咁不過再深少少,但係冇去到最中間。完全no idea點樣發生,連啲碎片都冇見過。
google過下,好似話係淨係崩咗但冇穿到,所以牙根冇露出就唔會痛。
發現到依家都差唔多兩年,嗰個位都冇惡化過
平時食凍嘢嗰個位都唔會特別敏感或者痛。而家手頭緊,係咪可以keep住每日刷好牙,唔好比食物殘渣停留喺個崩位,就唔使驚佢惡化住,可以以後再去補?會唔會話等太耐有風險會繼續侵蝕入去咁?

咁長篇大論唔好意思,再唔該多你一次先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞