牙科問題你問我答

1001 回覆
130 Like 30 Dislike
日日用牙線都好多牙石,有無辦法避免
你方法錯可能,要輕輕壓向一邊上下刮
睇情況,搵專科
咁除左食/飲完酸性食物/飲品後馬上清潔會傷琺瑯質外, 學界對食後刷牙仲有無其他concern
你自己雖然都係刷後先食早餐, 但如果病人可以早餐後半小時先刷牙你覺得會唔會係比刷後食早餐好嘅操作?
食完之後刷理論上係好啲,減少細菌係口腔內停留嘅時間。
我都係喎
拔完過幾年同一個位又生出嚟

Btw樓主係學生?
點解牙科係大學會獨立一科攞出嚟讀?
即係點解唔係醫學院mbbs 再讀嘅分支?
本身有隻para molar再出,不過唔常見。
唔係,做咗陣嘢啦
因為以前牙科係啲理髮師做埋,啲醫生睇唔起牙醫就唔想合埋做一科。
https://www.cup.com.hk/2017/03/14/why-doctor-dentist-separate/
去到兩個鐘咁誇張?

我平時等40分鐘至1個鐘到咋....
如果係普通食物 20 分鐘應該都得。但係如果係有酸嘅食物應該要再耐啲。一個鐘maybe? 可能兩個鐘講誇張咗
好,下次等夠1個鐘先

另外想問有牙齒敏感,建議用MI paste嗎?
可以試吓,無壞

有嚴重牙周病,年頭做左牙周病刮治治療,同埋下面有一隻牙鬆動,做左固定。

每日必須飲咖啡,所以而家比較黑

有冇啲咩建議比我
Kong U牙科係精英讀
讀書差先去其他地方讀牙醫
唔係精英走去醫人係人都驚啦
我倒及牙搵唔同嘅專科醫生有唔同嘅講法,有話箍牙就可以解決,有話要做手術先比較好,搞到我而家猶豫不決唔知點做好
生咗牙瘡代表一定出咗問題,唔痛都唔可以唔理
時間長咗你隻牙開始鬆就救唔到
之前杜完牙根一直都冇做牙套
影響大唔大?係咪應該做返好啲?
有冇人試過擴牙弓 睇落好恐怖咁
你覺得有時牙醫同你講可以做invisalign 嘅話係sell緊你定真心覺得invisalign 好啲
屌啦
上兩個月大牙之間牙縫位蛀撚左
一直用開水牙線射牙縫都阻止唔到惡化

忍左幾晚 牙根痛撚到仆街
每半個鐘起身漱口 然後得3分鍾安寢
用漱口水同水喉水都係一樣
之前意外撞爛嘴 撞到門牙牙肉受傷
兩隻門牙用野去敲會有些少怨痛
補完個嘴成年
發現門牙牙肉有一粒點大細既傷口
keep住唔癒合 但又唔痛 日常無影響

早排睇牙醫照左x光
佢話牙根應該有菌感染
要杜牙根 牙肉個傷口先會好
否理佢就永遠存在

我嗰時話唔搞佢 但而家諗返
長期keep住個傷口會唔會演變到cancer
唔知關唔關牙科事
口腔左右兩側咬合線可以點處理?
(姐係白色線)
平時慣側睡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞