睇完 MM 呢條片先知原來香港都有咁多左膠

258 回覆
874 Like 232 Dislike
係咪唔知有人有XXY?
啱 尤其而家玩到咁 根本已經無原本意義
如果純粹自己覺得係乜就係乜,唔洗理個社會
咁即係萬物皆gender
最後根本只有identity 而無可以被定義的gender
直升機,貓狗,午餐肉,電腦,總之你覺得自己係乜就係乜
你用咗一個負面心態去諗呢件事 但你其實係講得啱

本身標籤就係一樣好主觀嘅事 所以點拗都唔會有一個共識
而所有嘢都只會一路變化
人類唯一有嘅共識就係我哋軀體會老 會死
點解我哋需要咁多標籤? 因為人以為自己需要安全感
但無人去諗點解自己需要安全感 無人去諗除咗社會比嘅標籤以外嘅自己係邊個 我哋知道身為男/女唔可以做啲咩 但點解?
將連登最憎既女權擺出黎同lgbt對戰 成班hang晒機
簡單d講
係,你鍾意點behave無人可以阻止你

但gender呢樣嘢係有社會功能
如果個社會唔覺得你係
得你自己覺得係
咁其實有乜用
佢都達成唔到個社會功能
TB都唔接受囉
左同右都係睇對家嘅光譜姐
我識好多人當年都係左
但而家越嚟越左傾
變相而家嘅右都係當年嘅左
咪搞到而家嘅左 多數都係極端左囉
我心理認同自己係女性 但又係同性戀 同時有易服癖 一般人以為我普通男
依家嘅社會最緊要嘅事都已經唔係結婚生仔
有好多傳統嘅價值觀都逐一被打破 好多新價值觀浮現
所以無嘢/ 無思想會停留好耐
咁究竟社會嘅功能係咩?
但有好多時候啲人唔係想成為一個特定嘅gender 佢哋只係想成為自己
佢有無因為睇女人而扯先?
好出奇?傻閪兒登仔日日上連登圍爐真係以為連登等於現實?

事實連登就係冇影響力既小眾垃圾地方黎
性興奮?你用性取向去分你自己去邊個廁所?
唔知點講
其實 每個議題 總會有啲人持相反意見 而被批鬥
但至少我唔會否認 係需要保護依班trans既權益

姐係好似 男性/女性被性侵咁
係有人扮受害者老屈其他人 搞到人身敗名裂
但你都唔會講 咁以後我都唔應該 爭取相關權益架

姐係老鼠屎到到都有
咁女人著男人衫呢
印仔打撚死你
呢啲變態捉去槍斃唔洗解釋
我見到啲跨男真係驚,有啲個樣真係面目猙獰,係好得人驚
民主包埋架喎,冇得輸打贏要
唔鍾意嘅話番去精英獨裁嘅懷抱啦
社會係會進步
以前對人類/人腦研究唔深入
乜野異類/小眾都簡單用變態/病去歸納
但當發現咗呢啲「問題」同dna有關
好多係天生佢都唔想
咁點解你有與生俱來嘅權利但佢無?

同埋以前用呢啲咁負面嘅字眼成因為呢類人好多係因為犯罪先被標籤
搞到好多人都覺得佢哋係變態罪犯
就好似戀童癖咁,一聽到就覺得佢會強姦小朋友
呢啲叫法對性小眾好唔公平
其實佢哋犯罪嘅機率同所有人都一樣
好多性格扭曲係後天社會對佢哋打壓造成

想像一下有一日全世界指住你話你鐘意女人係變態
話你唔鐘意著裙係有病
你會有咩感受
每個人都只係順應天性,被迫唔做自己,唔病都變有病

利申好反感啲人拎住呢樣野黎攞光環
所以
你:咩係女人?
佢:覺得自己係“女人”嘅人,就係女人
你:咁咩係“女人”?
...
真 你老豆都變鬼佬
見啦,根本香港勁多人接受唔到
gender 同sex唔識分?
即係你覺得正常就係正常?
所以根本用性別分廁所個論點站唔住腳
咁間唔中都有打飛機呢個需求嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞