[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#116 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

998 回覆
9 Like 6 Dislike
咁我都唔買 U3223QE 算…我都少打機,睇 YouTube 多 😂😂
買 *
仲唔使要HDR呢d需求,
要HDR好效果閒閒地800nit以上
唔使買咁高nit 傳統lcd 250-350,400nit就夠
要高亮度自然要高電力,物理定律
以32吋為例傳統SDR LCD 約25W
QD oled HDR約45W
mini lcd HDR約74W
有無ching 入手左DELL AW3225QF, 想請教個eARC 點接駁法,因為屋企套野玩開dobby atmos,想睇下係咪堅輸出到netflex點燈
岩岩砌完部4080s
有咩4k mon推薦
日馬
DELL AW3225QF
唔該哂先 唔係太鍾意曲面
MSI MPG321URX QD-OLED 32"點睇
有無27寸?
27吋 OLED 得2K
有MPG 271QRX ,但老實講行貨黎講賣6k7k,我自己寧願上32“,但如果香港地空間問題就沒有計
Oh shit 唔夠位放32
同埋得2k 已經另一個故事 砌得4080s 一定target 推4k 144up 啦
黎緊會砌新機換做4070Ti super
暫時都係用黎打POE同FF14 多

本身屋企用緊AOC C27G1 曲面27吋 放上檯岩岩好
如果想換2K mon 既話提升大唔大?
係唔係平平地一千頭左右既都ok
得1080同4k 傻仔先換2k
依家平買4k mini led 27 ,然後等一、兩年
AW2725DF反光係咪好勁
Miniled 都唔是平啦,同埋少分區未必好用
平/過渡整隻27 ips 144 算啦
144HZ(HDMI)
170Hz(DP)

唔係插DP高Hz啲咩
我之前用隻384區FALD
HDR效果都好過普通LCD好多
連dp port 都冇,有60hz 都偷笑
其實我覺得原本如果你嘅機能做得到,你係唔會冇呢個插口
不如share 下你塊係咩板
ASRock H310M-HDV
係唔係要換機先推得上?
利申 電腦白痴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞