[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#116 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

998 回覆
9 Like 6 Dislike
重度電競玩家要兼顧娛樂文書會揀27,
mon太大要郁個頭先睇得晒
休閒玩家就有大買大
27未有oled

32先有齊oled 4k 240Hz 呢d spec
睇你咩display card行咩resolution

4K嘅話我推32
27都太細
成日話太細
明明window set返大就ok
唔知幾多notebook細細個mon已經行2k
其實都係睇你距離
我第一隻4k mon得24吋
又咪係咁用
不過27吋或以上可以用150%scale 比較好
我27吋用225%
225%太大 大迫 冇咩內容空間
咪轆多幾下囉
最緊要睇得舒服
相反睇片冇4k差好遠
想問而家買xv272k v3會唔會好傻?
21:9 又OLED 既話
Samsung 隻G8 OLED 諗唔諗得過
我都諗住買G8 不過係32型 新功能好似防烙印幾好
32 果隻好似最新
可惜佢無出34
我27" 150 32" 200
27" 225 太大了 multi task 或者幾份文件對野唔夠高效率
我27至42吋都係用150%
6月出 有AI功能 同埋用8K晶片 性價比就真係唔夠外星人黎
不過有內置喇叭可以慳返買喇叭錢
講清楚D 係用三星8K電視果粒晶片 輸出都係4K
Ultrawide G8 係上一代panel 特別平先好買
我慣左做咩都要full screen
multi task就冇計
呢2日做咗好多4K 144Hz IPS既research,發現$4000樓下既真係好多都有各自問題,acer隻XV275K 難操作勁煩,MSI果隻色差又唔好,見到隻好似唔錯點知係AOC

搞咁耐不如平平地買返27GR93U-B
AOC真係狗也不屌
MSI 有隻新出既274UPF QD 色水追得上Nano IPS
睇到有review講溫度同色唔平均,唔太夠膽買

https://youtu.be/gdufdRKCSe8?si=GdaTpUCe_RZoXEpr
反應時間掂唔掂
oled 32寸黎講aw3225qf 有冇咩問題?
見日馬平咁多有d心郁
冇問題
用得好開心
不過唯一要留意你有冇需要用mon嘅3.5mm 聲音輸出
因為佢冇
用唔著啦
啱啱先係creative買左條katana se試下
佢都有3.5jet係前面

btw 3225qf的話大家會用hmdi 定dp 駁電腦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞