[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#116 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

998 回覆
9 Like 6 Dislike
師兄對KANTO ORA係邊到買見出左差唔多成年香港代理仲未有
兩年幾 2千幾粒鐘冇燒印
基本概念
HDR Sources + MON HDR mode
美森直運
睇左好多牌子得kanto ora fit到我張枱
我都係
用緊AW3225QF, WIN 11

想請教下, 有冇辦法SET到日常桌面用SDR, 遇到HDR CONTENT時自動TOGGLE HDR?

如果唔用手動開關的話, BY DEFAULT WINDOWS HDR係開定關好? 唔該
windows HDR mode一直都係有HDR內容先著HDR,其餘狀況係SDR
不過可能有色差
根本唔係自動
感覺係長開HDR然後減對比度比你睇
同正常SDR2隻色黎
我都係用c2邊個位睇使用時間?
咁可能我用得太密 睇下捱唔捱到多一年先
我都係咁覺得SDR同HDR兩只色, 可能慣左SDR D味精色, 所以先睇下有冇兩全其美既方法
其實可唔可以mon自動有hdr content先開mode
mon hdr mode改唔到光度
冇啦
windows hdr就係咁屎
唔同手機/PS5+電視咁方便
不過用電視做MON長開HDR會好D?
係,根本垃圾到不得了,唔係hdr但當hdr睇,會變咗勁灰咁
我都係用Win+Alt+B hotkey每次轉, HDR mode睇SDR content搞唔掂
電視資訊個度有得睇
我c2都唔會長開HDR
有個說法
因為Windows hdr用rec.2020色域
用冇完全覆蓋rec.2020嘅mon睇sdr就會有色差

未FC
好似係windows 色調映射問題,好多年都無搞,係多咗人用HDR mon先hit返
咩事
節奏咁快嘅
半集已經話唔結婚
覆錯,自膠
玩開FPS,5000筆直買XL2566K係唔係大水魚

感覺買外星人會抵少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞