[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#116 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

998 回覆
9 Like 6 Dislike
philips?
有幾多點先?
其實買過咁多隻mon/notebook,有幾點死點/光點有時真係心理作用,基本上正常使用唔會點留意到,所以3點以內我都係由佢同埋印象中好似某d牌子都係多過3點先比換
PG32UCDP 9199人仔,LG狗都唔撚用, sRGB mode Delta E 6點幾都拎出嚟賣
原來平多一千 但好似比較少review睇到
香港asus食屎深,有平買平,當然喺支網買
睇好左 msi MAG 274UPF , 邊間信譽好/ 仲有優惠

唔想遇到 售後好閪
間代理仲要係最仆街嗰間,自求多福
bilibili會有多d review
有冇人用過rog xg27ucg,香港冇賣,支國賣緊2999
見佢可以4k 160hz同1080 320hz 切換
想換走我兩隻mon
睇過d評測普遍講佢喺1080p底下會朦過正常原生係27吋1080p既mon
同埋如果調做24.5吋1080p模式係開唔到320hz
其實呢類轉換1080p 既芒都唔知有咩人會買
搞咁多野都on99 fps 選手就買高hz1080p
正常人就4k 120 144夠晒
如果平時用開lg係咪都係揀返lg好
諗住有時會玩下fps game就轉1080p,平時用就用返4k咁
本身自己有一隻4k 60hz加2k 144hz,想一隻mon搞掂哂
上星期買左,不過不失
關咩事 就算lg 自己都會用唔同廠嘅panel
點解fps 要轉1080p , 直接4k 過hz mon 打咪仲爽
P,亮度會自動下降,要問客服攞update,好麻煩
心大心細 係大陸網買兩隻真係差唔多價 巴打有無啲咩turn dowm位係可以即刻foul走一隻
1k 內買比屋企人睇 YouTube 多,23吋,係咪 benQ / LG 求其執個就可以
冇睇到上面啲post, 原來係32gs95ue 同pg32ucdp 2揀1

我會揀水貨pg32ucdp 因為呢隻有kvm 同90w pd
而lg 就冇呢兩樣野

但呢兩樣野未必個個都有用,要視乎你有冇駁多過一部電腦
係囉 傻仔先用一個moon
想問我用緊個mon係BenQ 27吋144hz ips

如果買個24吋副mon打直用
駛唔駛一樣要144hz
只用一部電腦 3090打機咩game都玩
見大陸網兩隻都9999
所以先揀唔落手
但又要諗保養問題
同價緊係ASUS
LG唔係平一截唔洗諗
有錢就dual mode woled搞掂晒
Woled用唔同廠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞