[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#116 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

998 回覆
9 Like 6 Dislike
希望真係呢個原因啦
3070ti係唔係都推唔到4k
坦白講 都係畫質問題
我屋企仲有部老豆用緊嘅1660super
佢用緊4k電視做mon
打機我同佢校到最低/中畫質 開埋dlss ultra performance 都仲可以玩到

所以3070ti 我諗你預中畫質左右 開埋dlss (可能要performance mode) 就大部分game都可以60fps左右
你地隻AW3225QF 用EARC 去喇叭/SOUNDBAR
會唔會過一排就認唔到
要再開過HDMI CEC 先認得番?
2k oled有咩好推介
平=aw2725df, 追refresh rate=PG27AQDP 今個月尾出confirmed
謝謝

我見有LG同ROG有隻賣緊5字頭,睇落又係240Hz 2K 27寸
其實點解同spec個價錢都可以差咁遠?
兩隻都係用LG woled,再新果隻就480Hz
條友係大陸Asus打手
我240hz已經好足夠
如果咁的話係咪其實分別唔大
Say
Dell - AW2725df
LG - 27GS95QE
ROG - XG27AQDMG
Samsung Odyssey G6 ,呢隻仲要360hz添
大家會點排
唔計480Hz就三星>外星人>LG>ROG
三星磨砂面我會揀,不過無變相咁鮮但長睇會好啲
外星人就鏡面,LG就磨砂面,ROG鏡面
你條撚屌答到ROG用大陸製QD-OLED係點好過其他牌子韓製未?
我見有巴打話ROG表現最差啵
thanks
去腦場睇一睇實物睇下鍾意咩面先
收到
個earc好撚多bug
有咩問題冇聲魔類就開關下個mon/pc
屌死左mon,想臨時極平$800 買個32" mon過渡
可以1080p/60hz,文書上網用,頂住先
ching有冇推介
Taobao
應該睇距離?
理論上一定距離之後係分唔到
你敏感可能只係個人太近個mon?
緊係正常距離
27吋大概60cm就睇得晒成個畫面
呢個距離2k 110ppi明顯模糊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞