[多圖遊記] 日本の最窮縣有幾落後?山陰山陽(鳥取島根岡山)之旅

480 回覆
99 Like 7 Dislike
只能夠講呢個起咗10年嘅工程係真係幾宏偉
鳥取啲水晶梨好正
日共六七十年代好大勢力 樓豬唔識野
但係而家個日本共產黨同中國共產黨唔係好老友
日共覺得中國"共產"係A貨
(的確係, 中國係用共產terms嘅古代皇朝)
中文入面共產呢個詞好似係喺日文拎過嚟用?

呢個展望台亦都有個pokemon 渠蓋,係好出名嘅盧卡利奧背景仲有岡山縣最出名嘅瀨戶大橋同埋白桃
之前去山陽,冇去山陰,因為山陰好似唔係好方便,鳥取冇揸車要搭的士
公共交通真係非常疏除咗沙丘嗰部39號巴士

睇完日落之後返返去倉敷市中心,今晚住嘅酒店係呢間,有大浴場亦都有停車場
你衝入去佢趕你走?

我上年去嗰陣
搞到我覺得後樂園都有少少中左伏
足立美術館有無去
同行嘅人對美術館冇興趣
我去完覺得高松栗林公園靚啲

晚餐求其喺酒店對面搵間見佢Google Maps評分唔錯嘅地底居酒屋:カイセンとシャリ

本身諗住食啲刺身壽司,點知佢啲擺盤又幾靚
都係慢慢行入去
有間個staff就r晒頭,feel到佢好想同我解釋
但唔識講英文
最後指住d單,應該係好full掛

有間就同我講日文
跟住比個手勢我唔得
但果頭真係無咩野食
我呆呆地咁企左係度
最後佢都係比我食
坐左一粒鐘都仲有空位
唔知佢最初唔比我食既原因係咩
佢哋有時見你唔識日文/六七個人入嚟,會寧願唔做你生意
toyota rent a car
樓主米米.
我呢兩年租過 Orix, Times. 都OK. 租細車, 兩次都俾混能, 好省油+好力
我今次去北海道都俾人拒絕幾次.
結論係, 要搵旺區既舖頭
日本入場費平, 唔肉赤
我上年七月去北九州.
九州機場間新 東橫, 三百幾蚊住一晚. 特登渣車入去住都抵
福岡巿中心間 東橫, 響最旺個位, 都係六百蚊以內住一晚, 唔貴. 岩岩俾我BOOK 到最後一間, 係輪椅房, 好大.
北海道酒店貴
鳥取好舊
但因為當地無咩野做
去飲野分享下遊歷好易食到女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞