[多圖遊記] 日本の最窮縣有幾落後?山陰山陽(鳥取島根岡山)之旅

480 回覆
99 Like 7 Dislike

一則更正,今日食嘅係万葉牛係好食嘅,但係個人都會揀返飛驒牛神戶牛同埋松阪牛

是日甜品,Day 5 完
Day 6 鳥取砂丘

今日就正式踏足沙漠呢個咁特別嘅設計就係たかはま Cafe是日天氣良好,有預感會熱到仆街

上咗去沙丘嘅展望台望一望,其實比我想像中細少少見到有本地人會用鞋袋,費事整污糟對鞋

踩一踩場之後返去食埋個早餐先呢度附近嘅餐廳都會有同沙丘相關嘅裝飾

食飽大約11點,烈日當空之下出發行去馬の背記得注意防曬同埋補水,單程行過去都要大約30分鐘,最癲係見到日本嘅小學生竟然喺度做戶外學習

行到上去馬の背,望住一望無際嘅日本海,仲有一陣和緩嘅海風

公仔影相時間

來回一次其實都出幾多汗即刻買返杯凍啡降溫,之後就去咗食呢度最出名嘅沙冰

呢度仲有一個纜車連接山上面嘅展望台同埋沙漠嘅入口來回¥400,一場嚟到又好難唔坐吓
留名, 出年去廣島
但係我冇去喎

其實呢個觀景台尋日都嚟過,不過就冇去到呢度嘅手信店。循例兜個圈,最特別嘅應該係沙漏有少少衝動想買
咁我會連著去你去過既地方

之後落返去試埋另一樣名物,沙丘布甸買多兩支酒返香港,就完結咗喺鳥取沙丘嘅行程。兩日夾埋都留咗接近一日
有冇行落去沙灘果邊? 我上次由沙丘高位落去沙灘後, 有種震撼感, 好似比個大海包住咁跟住爬返上去個沙丘頂點就超攰, 中途停低左三次休息, 因為要踩沙上去係勁難
冇,行到上去馬背已經好攰唔敢想像落咗去仲要再爬上嚟

[
img]https://na.cx/i/nRDhavw.jpg[/img]

之後去咗兒童王國要俾錢入場入嚟都係因為呢個穿山鼠公園

穿山鼠公園part 2

可能因為呢個穿山鼠公園要俾錢入場,所以就算開幕超過一年啲公仔都仲好新淨上網見到舊年去嘅嘅小呆獸公園已經污糟晒

之後又去食,我最鍾意嘅星乃,發現到呢度物價真係低啲連套餐都平啲

食完之後就揸返車落去神戶,行程都嚟到尾聲…
好多俾盡玩5日都夠? 玩得耐真係太悶
其實係,如果你係直接飛米子嘅話五日絕對夠我七日只係因為我去埋岡山同埋飛大阪

最後一日買嘅戰利品求其喺酒店附近dinner

之後再夾公仔同埋飯後甜品
呢個布甸好好食 喺日本嗰陣買咗兩次食
每晚嘅宵夜時間就係便利店掃貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞