[多圖遊記] 日本の最窮縣有幾落後?山陰山陽(鳥取島根岡山)之旅

480 回覆
99 Like 7 Dislike
樓豬鳥取市有咩酒店推介?間間都好舊咁

開盒奶嚟飲吓先跟住又係搵渠蓋嘅時間

呢個渠蓋有貝殼怪… 咁啱我有隻小呆獸…大家都知會發生咩事
我都係住Green Rich Hotel,貪佢有大浴場
住過Super Hotel都ok
呢間係有大浴場嗰間

之後嚟到白兔海岸呢度有一個白兔神社,都有個道の驛

上咗樓梯之後仲要行大約3分鐘先會去到白兔神社,沿途會見到唔少白兔嘅雕像不過呢度就有啲工程進行緊

之後行去海邊,就係白兔海岸,有個巴士站嘅候車亭刻咗白兔兩隻字不過入面都唔少蜘蛛網

沿着海岸線行5分鐘就會去到一條樓梯,落去係一個沙灘,出面就係一個叫戀島嘅小島,不過今日天色好麻麻

最後喺道の驛入面會見到呢度嘅站長:佢真係一隻兔仔,不過就孤伶伶咁喺個籠入面

之後就去鳥取市中心,呢間就係鳥取縣第一間Starbucks求其喺呢度食咗個lunch

之後去一去鳥取沙丘展望台,但同啱啱喺白兔海岸一樣今日嘅天色真係好普通。之後就去到重點行程:砂之美術館,入場費每位¥800

近展望台呢邊其實係後門嚟,一入嚟會係空中花園,會有幾個比較迷你嘅展品。之後去到3樓就係手信店扭蛋機,呢度有個用沙整嘅QR code又真係scan到

3樓都有歷屆主題嘅概覽,所以我一開始先會話覺得埃及同埋美國係最靚

3樓係露台設計,可以睇晒成個展廳嘅展品入去之前落咗地下,會見到今次嘅設計師們

行入去展廳已經同你講今年嘅主題係法國,第一眼望到嘅就係聖母院

之後就有塞納河、巴黎古監獄、巴黎裁判所等等唔同嘅景點

聖母院嘅背面,呢個亦都係全場其中一個最大嘅作品

英國同西班牙嘅百年戰爭

路易十四下嘅絕對王政

凡爾賽宮、孤星淚 etc
留名

法國大革命、巴黎解放、巴黎時尚
山陰若果要好似要去東京大阪咁爆買,玩到晚上9,10點的話係真係會失望.
但值得去既地方都唔少

鳥取
倉吉
境港
足立美術館
島根縣立美術館
石見銀山(都靚,但次一d)
出雲大社

d 景點都真係5點收,就算有shopping mall 都係6-7點

晚上就多數搵餐廳慢慢食
其實係值得去一次,但好難有理由俾我去第二次

再上返3樓影一影埋當年美國主題嘅展覽之後就喺正門離開

正門對面有間砂丘咖啡

呢度隔離亦都係手信舖+遊客中心,亦都有唔少用沙做嘅雕像,當然包括穿山鼠!

博物館正門亦都有一個渠蓋

之後去咗另一邊嘅鳥取沙丘,比較荒蕪冇乜人喺度活動兒童王國門口有另一個渠蓋

最後揸咗上去一個小山丘睇沙漠嘅全景,不過視野唔算好好

之後返鳥取市中心,又係去超市買啲生果等等,我就行過一間書店睇吓究竟日本人嘅旅遊書係點介紹香港

之後返酒店check in擺低行李就食dinner,book咗燒肉牛王,試吓鳥取牛酒店行過去大約5分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞