[多圖遊記] 日本の最窮縣有幾落後?山陰山陽(鳥取島根岡山)之旅

480 回覆
99 Like 7 Dislike

特登入嚟當然又係因為渠蓋本身諗住試吓呢度嘅鳥取牛骨拉麵,但係撞正佢定休日

呢度後面仲有一個好大嘅遊樂設施,有三四層樓高嘅滑梯去咗玩幾轉好耐冇試過玩咁高嘅滑梯
真,自己乜都加齊同cx差唔多錢
仲有得唔洗錢cosplay打卡
畀船過

之後嚟到喺北榮町嘅道の駅 大栄,呢度除咗有一個類似街市嘅直銷中心之外,青山剛昌故鄉館亦都係呢度

冇錯,青山剛昌就係柯南嘅作者!
但九日以上仍然唯有揀UO$1700 NRT 包20kg行李真係無敵
有時東京想早一晚去佢計8日即刻勁跳價

柯南館外圍有工藤新一同埋柯南嘅雕像,亦都有博士嘅黃色甲蟲車,亦都有少年偵探團嘅幾個朋友
AM換econ好唔抵
去過鳥取 米子
真係好靜好悠閒
個日搭住去境港鬼太郎號 有埋少少陽光映射落個學生妹 成件事好舒服
好鍾意依種靜
Am都好過Ana, AM當UO咁坐
Ana要2千蚊、夜晚機回程超級難換
呢個堅正,柯南迷必去

利申:去過

入場費¥700張門票好靚

一入去會見到青山剛昌嘅工作室同埋少年偵探隊,要留意呢個博物館部份展品係唔可以拍攝多數都係作者嘅手稿
呢個正到喊,想再去多次

之後有講柯南喺世界各地都有唔同嘅翻譯版本,包括非洲東南亞歐洲北美洲等地亦都有最當初嘅日文漫畫陳列出嚟
但再去多次啲嘢都係一樣佢又唔會隔幾年更新啲展品
無既,舊地重遊only,順便去下三朝溫泉姐

玩完就坐sunrise 返東京

咁多年以嚟嘅柯南大電影,我最鍾意就係呢兩套

呢度仲有互動遊戲玩

除咗柯南館,由JR由良站去到柯南館嘅嘅一條大馬路都佈滿住柯南嘅裝飾

嚟到由良駅,呢度最近亦都正式有個別名叫做柯南車站連地下嘅廁所logo都係柯南同埋小蘭

之後沿着柯南大道行吓,其實呢度好啱踩單車會見到少年偵探團嘅成員,喺圖書館門口更加有等緊人嘅工藤新一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞