[多圖遊記] 日本の最窮縣有幾落後?山陰山陽(鳥取島根岡山)之旅

480 回覆
99 Like 7 Dislike
鄉下地方先正 唔似城市咁死
松江好正、無聽過廣東話
喺天上面見過條橋 明白點解視覺上會咁斜

Ok呢邊睇又真係幾似大家唔好做觀光公害亂衝出馬路影相
我都有Google過佢嘅inclination 係比一般天橋高,但網絡上有啲片又真係P過我自己影嗰幾張就見到比一般嘅天橋斜好多
見有d人係大根島影返過去https://maps.app.goo.gl/topHjiN5pm2MHMkU7
你係用長鏡/專業攝影就係我用iPhone
pixel 7 pro 20x zoom到最盡係咁
其實真係幾誇張
Lm,想去好耐了
想問 關西落機慢慢玩山陰山陽再去廣島 7日work唔work
lm
揸車定係坐新幹線都難
其實ok
第一晚關西落機住岡山、第二朝早上頭班JR
第二晚出雲
第三晚松江
第三晚米子
第四晚鳥取
第五晚廣島
第六晚大阪
第七晚返屋企
咁樣唔順路順時針或者逆時針啦
頭尾坐新幹線、無咁趕時間、山陰坐特急、miss左就大大鑊

過咗江島大橋之後轉右,會沿住國道338喺水中心行駛好似過緊大美督堤壩咁

將部車擺咗喺松江城對面嘅島根県物産観光館,入去行個圈買少少嘢當泊車錢先
Day 5 全日就係用咗喺鳥取去廣島嘅交通
好快、米子直落福岡都係五個半小時
鳥取去広島3個半小時
米子鬼太郎個條街夜晚啲特效好撚正
啲街燈間唔時會閃下閃下,又有啲聲音特效
又有啲射燈會射啲妖怪圖像係地下

睇開我嘅post就會知道嚟到呢啲地方,我梗係會買postcard

過到嚟島根縣,唔再有穿山鼠,渠蓋同埋郵筒都變咗松江城
有揸車經過但係冇落車行人影都冇
偽Google map view

一場嚟到當然喺外圍欣賞吓呢個國寶
係無乜人懷疑啲人多數一家大細去,一到夜晚返晒酒店唔會出黎
個次夜晚食完飯出去9行 順便cup下啲妖怪印仔成條街都有得cup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞