[多圖遊記] 日本の最窮縣有幾落後?山陰山陽(鳥取島根岡山)之旅

480 回覆
99 Like 7 Dislike
我去晴天之國嗰陣差唔多日日都落雨
岡山搭新幹線好快就到姬路
離開東京大阪咩都平好多

鄉下地方 二三線城 我覺得物價起碼平大城市1/3 有d野平一半都有
無咩人去 但次次都世界級
每年去一次都值得真係藝術品嚟

小橋流水陽光普照(好驚曬傷)
真係好靚
23年年尾
今年3月行晒成個姬路城
隻腳板好凍
古蹟、好過睇重建城堡
姬路城已經係最好行&交通最方便
姬路》松本》犬山》松江》彥根
暫時去過3個
姬路就最宏偉,但亦係最多人
犬山少人D,不過有城下町行
松江最少人,但係可以坐船繞個護城河一周

彥根其實有經過,但係時間唔夾留番之後
巴打淨睇天守閣?我覺得犬山嚴重overrated,無城牆又無護城河,反而我覺得彦根城城牆幾靚
櫻花+彥根=排返第一、仲未有機會睇到
有機會想睇曬現存十二天守、暫時睇左五大
只係覺得犬山城對比其他國寶級城太商業化,保存落黎既建築唔多,非國寶既松山城同丸龜城都完整好多,犬山城歷史上又無咩特別,唔明當初點解升到做國寶
但夏天後樂園個湖好多水曱甴,利申上星期去完

樓主去旅行點少得kururu同小呆獸?後樂園入面仲有一個小山丘,行到上最高點就可以飽覽全景,之後就喺後門離開去岡山城。
最後大佬應該係備中松山城
因為要升國寶係要有證據證明真係當年興建先得
而且犬山城係五座國寶級天守中,唯一私人擁有既
松江城仲要係2015年先升番做國寶,因為2012年在附近既松江神社搵番當年興趣祭祀用既祈禱禮 (呢件野1937年唔見左)
備中松山城反而去左
不過自己有蓋100城 + 續100城既章
100城既大佬應該係根室 + 鬼之城
續100城既大佬就金田城 + 福江城
LM
多謝巴打既回覆學到野
唔怪得非國寶既名城好多都無確實建成年份

喺後門出去之後行過一條橋就到岡山城。岡山城應該係日本少數外表係黑色嘅天守,但好明顯係近代先重建離遠望過去係完全冇歷史感
行曬後樂園加岡山城要幾耐時間?
利申:1月會去
上次我行左3個鐘,但其實算快行,如果仔細行我覺得可以玩5,6個鐘,尤其岡山城復修左,冷氣好足(同廣島城好大對比),d展板又可以掃code轉做中文,所以可以玩好耐
租咩車自己一個租車唔貴咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞