[多圖遊記] 日本の最窮縣有幾落後?山陰山陽(鳥取島根岡山)之旅

480 回覆
99 Like 7 Dislike

呢度仲有嘅彩蛋就係車站隔離嘅locker,全部都係柯南嘅漫畫,最癲係條鎖匙仲有柯南鎖匙扣

之後就向倉吉出發,喺路邊見到食緊西瓜嘅柯南因為呢度係好出名嘅西瓜出產地所以呢度嘅渠蓋亦都係食緊西瓜嘅穿山鼠

諗吓諗吓其實應該有柯南渠蓋,不過我Miss咗
講到你香港無食元氣咁

之後嚟到倉吉白壁土蔵群,類似迷你版高山老街咁,有啲手信舖有啲賣酒嘅地方有啲餐廳,但唔知係咪疫情影響呢度比較蕭條
開咗關之後唔喺香港食壽司啦
心癮起又填肚既站會食壽司朗
我覺得壽司郎仲難食過元氣基本上唔會考慮香港啲迴轉壽司

倉吉亦都係鳥取其中一個幾著名嘅地酒生產地,包括清酒、威士忌好多都係由倉吉嘅蒸餾所製造嘆返支雪條先

去到鳥取站影埋個渠蓋之後返酒店check-in

呢幾年日本各縣市都推出咗呢啲車牌拉花,用¥1000就可以擺自己縣嘅特色上去車牌,鳥取呢個幾靚有大山、砂丘仲有水晶梨

啱啱lunch已經想食鳥取名物:牛骨拉麵,dinner終於食到湯底好濃好有味

今晚住嘅係Kurayoshi City Hotel,車站行過嚟大約10分鐘,有免費停車場同大浴場

去超市買少少嘢,食吓雪糕食吓生果就瞓,又完一日
Day 5 20世紀梨博物館 白兔海岸 砂之美術館

見到酒店附近有komeda,又口痕去食一次早餐

20世紀梨博物館嘅位置其實唔近車站,唔清楚有咩公共交通。

入場券¥300,不過我去嗰陣做緊外國人半價
梨博物館都係JR站坐巴士去

一入去係一個圓形廣場,中間就係一棵梨樹

順時針由左邊開始行,第一個展廳係介紹日本同埋世界各地出產嘅梨,可以見到形狀顏色大細全部唔同

今日可以試嘅梨就係呢三種我覺得新雪係最好食,最大嘅愛宕好淡冇乜味,得個大字
十二月會去山陽山陰, 有一日咁plan
朝早由城崎溫泉過去鳥取
想一日去晒砂之美術館, 鳥取砂丘, 白兔神社
夠唔夠時間?
夜晚宿岡山
你揸車定搭車仲要岡山過夜

砂之美術館我個人建議留兩個鐘,沙漠你行去馬之背影相來回都要大約兩個鐘,白兔海岸唔值得去勉強都OK嘅
live了

呢個博物館仲有戶外嘅部份俾你睇種植嘅狀況,不過六月就唔係梨當造嘅季節亦都有介紹梨嘅歷史

最特別應該係呢度有小劇場,啲人仔係會郁

2樓冇乜嘢睇,有會議室同埋俾細路仔玩嘅遊樂設施,當然都係以梨為主題,可以喺上面再睇吓棵樹

大約一個鐘就行完呢個博物館,之後就去門口食雪糕呢個雪糕超級超級好食,有部份本地人都特登揸車過嚟食
正呀!
呢間我都book咗
但得紅楚蟹餐
超好食,超抵食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞