發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
假設你有禮貌, 去日本做遊客既話店員對你好既程係:

識簡單日文對答,明顯唔係本地人
流利日文,接近本地人
識用すみません同ありがとう
完全唔識日文,但識用google translate
完全唔識日文
你1個亞洲人樣講英文,係我都睇小你啦
你好好醜醜都學句日文傍身啦
比錢佢地賺仲要我學日文?唔見啲人嚟香港學廣東話?
一啲啲啦
識到咁上下就識聽佢地啲裏言葉
今日係啲鄉下地方同阿伯一齊等日落影相
佢問我邊度嚟我答佢香港
然後佢話佢識幾句韓文
建議係唔係都講 ありがとございます
啲上咗年紀嘅會唔妥你
大陸佬扮香港人

唔比屎你食算好彩
講咩同日本講日文會唔會好啲真係弱智大陸閪嚟香港,同你講廣東話,你就會覺得大陸人好咩仲要人地一聽都知你唔係日本人喇 ,可能心諗,你唔係日本人,就唔好撚講日文添
老實講
你講嘢都係啱
但係其他國家做得更過分
啲韓國人中國人同埋啲鄉下鬼佬都係黐撚線
基本上而家日本熱門旅遊區你只要唔係講日文服務都差左好多可能真係太迫太忙太多西人
上年去大阪普遍都好Nice
有日去咗平民區 是但入咗間好殘好舊派好細檔既餐廳,有個婆婆係咁同我傾偈 雖然我唔知佢噏乜 不過笑到4萬咁口係咁點頭講野,我Google Translate講好好食 過程大家都好滿足仲護送我出門口鞠躬
第二日另一間高級啲嘅,個老闆娘主動用line入面個唔知咩translate同我傾偈,仲教我講日文
連食個麥當勞,個妹妹捧餐上嚟 主動問我夠唔夠茄汁最衰佢唔識聽英文,我想問佢攞電話
唔識丫嘛
香港人咁高檔,點解對我地衰呀?
有冇話自己係黃屍同唱榮光先?
佢地識分架?洗唔洗講埋自己坐港島定係深水埗?
香港同韓國嘅音比較似
之前去飛田新地叫雞,啲日本妹豬當我韓國人
鬼佬雞來架啦,啲日本妹
鬼佬係沖繩免費屌
特別係d white trash
敬語好重要
點分??除咗韓國人之外一樣樣㗎喎
大阪咁撚多人 人又閪
莫講話staff啦
我自己去都燥撚過返旺角
完全唔認同,去日本N咁多次,全程講英文,佢哋唔識聽,就用Google Translate,一啲問題都冇,店員閪唔閪同你講咩語言完全無關
不嬲香港人都係垃圾人種,一種高高在上,冇料扮4條,去到邊人見人憎係正常
你都分唔到邊d係美國佬邊d係歐洲人啦 唔出聲既話分唔到有幾咁出奇
this

算少少遊客用嘅簡單句子 佢地啲睇到都會即刻變晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞