發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
係,我講左幾句日文,可能我無乜口音。
佢問我邊個懸黎。
講日文即刻熱情勁多,就算你講到成舊屎咁都好過講英文,講英文個落差超大
香港人由細到大俾人教要學英文學普通話去遷就人地,先會覺得咁係正常
但日本人根本無呢個concept
佢地點解要花大量時間學一種外語去遷就外國人?
之前先見人share過去浸溫泉見到香港人著泳衣入去 好心提下佢哋要全祼 班友屌返佢轉頭邊有咁多規矩
真 港女特別惡

試過係日本某教堂前欣賞緊建築/睇緊教堂前啲細字介紹(嗰陣現場得我一個人),有個28-29歲港女同父母行到嚟想影相,大聲喝我想我讓開,我唔出聲「掘」住佢,佢先識講「唔好意思」
你喜
反正我去只招待日本人既某種店都無問題
呢D就係長期嘅文化輸出養成嘅文化優越感同自信
日本人真係有條件唔講英文,要求外國人講日文
講半咸淡日文人地態度好d

將心比心啦
中國人落來用痰仔話問路你都答啦
如果唔係我地 個垃圾國家一早破左產
原來去日本要學左日文先會對我好
其實香港人成日話內地遊客點唔好
平心而論,香港人喺外地都乞人憎
咩都要爭、要搶、要快,完全冇耐性
講嘢又好大聲
郁啲就話要投訴

五十步笑百步
日豬忘恩負義

話差唔多果啲一定係基本講都講唔到
有去過就會明
Shit 哋 ta
啊李吉多

都係去返深圳好啲
日本人d禮儀真係奇撚怪怪

其實佢地好撚假,你用日文同佢講野佢地都未必有心想對你友善,只係營業用笑容扮出黎

你唔識日文佢就可以扮都唔扮
好高壓
日本人等於一個人
標準五毛意識
你想比咩服務你算吧啦你
有時心底笑你唔識讀空氣你察覺唔到啫
港女「世一」嘛 你咪算好,正常會無視你繼續影,港女9成都自視過高同埋自以為自己好正
的確冇以前咁好態度
大陸人仲有禮貌過佢哋
Covid後世界改變咗
香港人又吵又丑 著裝咁差 仲要一家老小齊上陣
肯定討厭啦
我上兩個星期去完大阪同名古屋,完全唔覺有呢種情況,你自己太敏感者
Arigato 都唔識好難幫你拗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞