發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
唔關事
係旅客多到西咁
攰到冇精神做好服務
你係連登講日本壞話
你仆街了
得罪連登崇日撚
香港人唔好將自己睇得咁高先得架
以為自己個身份好高尚?打少啲飛機
因為支那人太乞人憎,所以攪到唔想分
唔係,日本人一向對外國人都反感
咩都推晒落外國人度
唔好話中港台啦

唔開口講野嘅話,韓國人佢都未必分到

而韓國人去日本旅行
啲不禮貌行為都已經係做爛咗自己
唔識係自己問題
香港好普通,係有人太低賤
香港人自以為是
好肉酸呀香港人
3日唔埋2日就有呢d po
匯率升返咪冇人去囉
講到日本仔屌晒老母d人都係照去架啦
事實喎,唔通台仔個人工養得起日本旅遊業咩
日本人覺得hong kong=china
想問樓主有邊個地方見到支那人會歡迎

香港
日本依家無淡季,日日都做到癲,無架啦觀光公害後果
on9 如果係單關大陸佬事 早幾年一早服務態度轉差啦

點樣解釋而家大量台灣人趁低水去然後又對華人面孔態度差呀

撐台撚on9當秘笈
セックスいいですが?
過去十年除咗COVID幾年外每年都會去日本
但上個月去東京係我咁耐以黎第一次feel到被歧視
成間餐廳得我哋一枱唔係日本人唔係西方人
由入門口嗰刻到離開都明顯睇得出個侍應對我哋同對所有其他客嘅待遇差別 明明係我哋嚟先但就skip咗我哋俾晒所有遲過我哋到嘅日本人入座先輪到我哋 有啲無奈但我哋都冇出聲諗住咁小事算啦 點知入座後我哋句句都好有禮貌加哂すみません thank you咁問野同叫餐 佢就態度語氣勁差咁覆 耐性慢慢等換黎不斷被閪口閪面無視我哋嘅存在 其他人就笑晒口面好好服務 仲好惡咁警告我哋唔可以離開座位 因為係貓Cafe所以在場幾乎每枱人都會離開座位去睇貓 但唔知點解全場剩係得我哋唔俾行開 仲有好多細節位feel到被歧視但就唔逐一講啦

雖然唔會因為一兩次嘅經歷改變我咁多年對日本嘅好感 但同以往嘅禮貌好客印象比的確令我期望越大失望越大
大阪根本係講日文嘅香港

本來已經無乜服務

而家人咁多就更加無
基本日常日文用語

早晨晚安、多謝晒、麻煩晒、請等一等、唔好意思,對唔住

如果識講呢啲已經好好多
佢哋對鬼仔鬼妹都係咁
然後佢用日文答返你幾錢你都聽唔明啦
是能能旦啦 煉獄臭港人口稠密爆炸過剩 不撚正常人類數量過多
去大阪都講句おおきに, 抵你死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞