發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
成班去完日本就當自己係日本人
Thank你老母you.去人地國家唔撚識學人地語言?
每日照鏡自己都西自己面
聽唔明日文轉返英文channel ,其實日本人唔介意
其實好多都介意你地用英文
但同時日本人亦都唔會理你用日文好詳細同你講啲嘢應該點食或介紹佢地啲嘢
禿頭J媽兒san
香港人都對香港人好反感😂
人地做到仆街, 賺多左又唔係落佢袋, 點會有好面口

呢點香港人自己感同身受, 體諒啦
有樣野其實覺得一直都好on9

明明知道個到通用語言唔係你個種

但去到人地地方 用返自己母語而唔係當地語言

一入到店強逼人地日本人聽你講國語 英文

好似人地個員工一定要識你個種語言

其實你去人地地方 你唔用個到既語言
唔好意思既應該係你

咁大個人要人就你
平時坐車見佢地都西撚哂面
所以並唔係只針對遊客
黑門 同 島ノ内 唔好去。大部分都俾天龍人佔領咗。
咁點 個個唔學返三個星期唔洗出國?
我去歐洲每過一次邊境又要學一門新語言? 芬蘭文 匈牙利文你又學一次?
現實就係英文係lingua franca 就算法國人蒙古人去日本都係講英文 根本唔係咩想要人遷就 英文本身都唔係佢地母語 只係搵個common ground溝通姐 唔通日本人唔洗出國?

日本人英文廢到一隻字都唔明佢地自己問題 點解韓國人英文好咁多?
你呢d人就係要陌生人去就你
所以你去過邊d國家 識講幾多種語言?
如果唔識對答,唔好講好過
佢地知你唔識有啲都會照講日文但就住就住, 如果佢地一聽見你識幾句佢就會一輪嘴當你識 我本身識講少少但聽唔太掂, 唔係非講不可都唔會用日文同佢地講野
而家都好多都好翻譯機, 唔識都唔太大問題, 識得日文多謝之類, 人地知你唔係日本人都ok架啦. 反正你識幾句同唔識都係當你唔係當地人
刀系支那好
呢個post咩事

講真話都狂屌
冇口音 講到字典咁?
我識啲啲意大利文同日文
武肺前去過幾次義大利,講兩句爛意大利話佢哋就真係似開心嘅,有兩次仲請飲酒

去日本就一啲啲,有啲唔知係佢自己覺得煩,定覺得你講得咁辛苦難為你唔好意思,叫你用返英文。果下有啲面懵
上次去完唔覺得有咩特別冇禮貌 。

去普通餐廳全部都好友善 。

去快餐廳就一般般。 不過人哋做到隻狗咁, 就算對日本人都係打招呼同講唔該嘅時候扤頭就算。我亦都冇咁多期望服務會特別好。

如果你覺得服務態度特別差嘅話, 其實會唔會係因為樓主你樣衰呢
大陸人同你講些些同鬼佬同你講thank you都唔一樣
根本係人既問題
佢哋越嚟越憎支那人尤其近排幾單嘢+反移民浪潮,見你唔係日本人咪燒埋你果疊
咁日本人由細到大學英文把撚呀?
學語言唔係用黎「就」人
英文國際語言當好多人都用你有咁既需要就自然要識要用
服務性行業個本質先係應份要「就」人喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞