發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
霸權語言講到係好似好正義咁你啲人都戇鳩鳩
英文係英語霸權
唔係咩國際語言
唔係咩正面野黎架傻仔
人地討厭先正常
其實XG嚟講都唔少人識日文
又唔係成個XG得嗰一兩丁友識
真係唔明啲死自閉毒撚有咩咁優越
香港人普遍比較好嘅語言就係中文同英文
又唔知點解
你英文叻,又唔去多d英語語系國家
係非要一年去幾次非英語系嘅日本
去到日本,又屌/嫌/笑9日本人英文唔叻
仲要開口埋口話係「返鄉下」
除左發神經之外我都唔知講乜好

作為一個自覺日文好過英文嘅人
慣撚左你地呢d標籤方法啦
喺香港,日文叻你地就自動貼個毒撚標籤過黎
然後幾個唔識日文嘅人嘻嘻哈哈笑人識

其實所有非英語系嘅國家(包括日本),同埋喺香港鍾意日本野多過西方野嘅人,根本就wfc你呢班人。事實上,普遍香港人係英文亦唔係so that咁好,日文仲要零添。
不過最搞笑係,宜家係你地踩場過黎日本,冇人show你,你地就下下自high「英文係國際語言」無啦啦要人地日本人要英文對答你嗰下嘅自大,根本就同中國大媽同出一轍(最抵死就係其他佢地英文都係I go to school by bus之流)

冇人要你日文好流利咁講
不過老奉要人英文好,你都係返屋企食蕉啦
有啲嘢真係要迫的
如果淨係做好自己就得
咁以低犯罪率見稱嘅美國亞裔就唔會成百年都係畀其他種族歧視,做食物鏈最低層,老咗出街都要畀黑人打死
反而暴力犯罪率高嘅美國黑人地位就越嚟越高起碼而家都唔使成日畀人兜口兜面nigga咁叫

都唔係話要好似啲歐洲包頭佬話夠疊馬嘅時候就拆撚晒啲教堂用嚟起清真寺同埋行伊斯蘭律法
如果自己國家本身係shithole,出到去都唔爭氣,喺外面嘅生存空間就越嚟越細
多左好多呀差, 有D服務仲要極差
咪係, 咀又唔比kiss
反而暴力犯罪率高嘅美國黑人地位就越嚟越高

呢啲咪武德充沛

子孫後代既地位取決於祖先祖父德性積分表
上次喺family mart要幫fd玩嗰部printer機 print d相
唔係間間family mart有
去到其中一間,玩玩下個printer話冇墨
間舖就兩個阿差睇舖
一個差仔一個差妹
dllm同佢講冇墨,日文英文用晒同佢講,佢地係直情搞都唔撚搞

要第二日搵第二間都有個printer嘅舖再搞
又係冇墨,不過好彩今次係日本仔店員
9秒9幫我換墨換相紙搞掂
如果鬼佬同你講些些呢?
啲崇日撚真係好撚走火入魔
好老實問句,做旅遊業招徠四方客,唔用Lingua franca咁應該用乜溝通?
咁你宜家唔識日文去到東京大阪會唔會野都冇得食,又冇野玩??
成個topic一直係講緊「日本服務業員工對外語人態度比以前差左」
宜家唔係零support 英文,亦唔係唔撚做你唔識日文嘅人生意喎
係冇咁友善/友好咋喎
如果你講香港地,講咩文都閪面啦...咁應該講乜好?

事實就係你識日文,佢地就會好好招呼
你地唔識日文,又唔學,就係咁屌人地日本人唔應該咁
又屌d識日文嘅人「好叻咩」
小學雞咁
見到女神同其他男仔玩唔同你玩就喺度發脾氣
有咩可能一樣樣
巴打面盲?

支那樣架仔樣好易分
仲有造型衣著裝束嘅分異
國際語言係日文?
其實你都冇答過我個問題

全世界嘅旅遊業,包括佢鄰國韓國,都會用Lingua franca嚟溝通,點解得日本咁得意要掉返轉呢?

我成個問題純粹問緊呢個現象,我就唔知你起曬弶咁「你」「你」「你」講一大堆嘢做乜,聽到只會覺得乞人憎
補充多一句,你睇下你自己

左一句差仔右一句差妹

人哋去日本學過日文嚟打工,就要畀你咁樣歧視?

你邊度嚟嘅優越感?
係呀,好多人講佢哋工作量大咗,
其實佢哋新嗰一代都比起上一代冇咁搏命,
不過你同其他國家比都係好好服務。
佢哋有啲人依家唔使拍拖又唔買樓買車,
經濟冇咁大壓力呀,去七仔都搞得掂咪唔使做得咁認真。
老老七七,啱啱我去完佢間舖頭留低嘢,佢哋都沖出嚟幾條街搵我,其他國家真係好少咁樣。
佢哋嗰啲笑容係叫待客精神,おもてなし, 好過佢唔扮嘢黑面。
佢哋係服務差啲,買野食都唔識自己比匙羹餐具要你提。
會對譚仔口音既態度比普通話人好
喔你老母咩支那仔
https://lih.kg/3733546

咁你又歧視人支那仔?

你邊度嚟嘅優越感?
支那狗毀我家園,留地不留人;人哋就純粹去打工搵食

有可比性?
一句講到尾
勉強冇幸福
唔爽日本仔對唔識日文嘅人閪面就用對腳去懲罰佢地,唔好去日本玩
我睇唔透點解無啦啦日本仔要俾你地屌唔識用英文
仲要佢地英文差都唔係day 1嘅事黎添

再講,呢度d人(你唔鍾意我講「你」呀嘛)講黎講去都係d sales仔英文差,又唔係大公司傾生意嗰d人唔識英文
換轉返去香港,其實普通sales仔,茶餐廳阿姐咪又係半粒英文都唔識,又有乜資格好話人地呢?
呀差周圍打交劫舍非禮強姦Tim la

你都搵嘢嚟講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞