發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
點解你要估我諗法仲要錯
我不嬲都屌香港人最叻屌人英文差,屌到好多人唔夠膽講

但連其他外語香港人都自high就更大問題

即係香港人笑人英文差係問題,笑其他外語就更大問題

係你白卡既世界係咪all or nothing?
多咗遊客做到仆街
邊有心機時間理你係邊度人
咁呢句野用黎形容大陸人適合d
睇來又有人來洗地有方向話日本唔好喇wo, 但我次次去日本d 店員都好好禮貌wo.
ching好型
睇幾多次都覺得個幾個黑人幾好戲
是撚但
你有你反
我有我玩

本住有禮貌對人
唔理對方佢反唔反感囉
都控制唔到反正
做過飲食業就知
大陸人咩都冇所謂,又俾得起錢,冇咩要求
香港人唔係,錢俾少少,依樣嗰樣,西面,仲要懶係高尚
雖然自己都係香港人,去到日本,一見返香港人都覺得唔好意思
香港人最鐘意話大陸人閪,但其實自己先最閪,喺外國d閪樣出晒黎
有d好撚鐘意企喺條路中間唔讓人,有d鐘意高談闊論,但人地文化就唔係咁,所以人地咪唔鐘意我地
當然都有好多好有教養嘅香港人,斯斯文文,唔該前唔該後
唔好話店員,喺條街度,都有d日本人見到拖喼嘅遊客閪面,留意下就知
做好自己咪得
我就唔撚信每個日本人都唔歧視外國人
身為外國客人仲要討好當地嘅商戶真係on撚99
對返當地人有返做人基本嘅尊重同禮貌咁咪得
條友咪就係俾我講中左, 學咗 50音同幾十零個生字就以為自己好受日本人歡迎果D 傻鳩囉
佢真人肯定無乜野係成功, 咪要用呢D 小事來打飛機
反正無人知佢現實中係點, 係咪真係日本人用日文同佢講野, 其實佢要人重覆幾次/講返中英文
如果佢識講 , 你聽到會唔會開心d?
收舖都要入去避雨都叫無要求?
英文都係香港法定語言
對你咋?
基本只係對佢
但你可能連小事都打唔到飛機
講黎托咩,關人撚事
咁撚膠
去邊都比人反感
其實嗰班傻柒去刷首抽刷中日本咪有得同人地同聲同氣囉
班柒頭搞咁多嘢都係嘥鳩氣
衰啲咁講,大把日本人唔識你香港

你passport 係chinese? 你中國人係咁

我渣bc好好態度wor, d架妹好似想追撚含咁
其實完全唔知你地班人個龍門係邊
9唔搭8咁
我先唔講佢冇point

佢屌既野係我冇咁講過亦都冇咁諗過,唔知佢點聯想我講佢覺得我講緊既野,香港人鐘意曬命同英文係咪國際語言識英文係咪奴隸完全扯唔上關係

即係我話餐飯好難食,佢屌我天氣熱都話好凍一樣咁無厘頭
我英文自己學返嚟,無錯學校有教英文,學校亦都有教中文、普通話同中史,同埋好多科都係逼你學,包括依家嘅愛國教育,但相信你依家已經唔再係學生,咁你被逼學過嘅嘢有幾多有用返係生活上?有幾多數學被逼要記嘅公式係你唔使考試而用得着?

唔係逼你學完你就覺得用返英文係做緊奴隸,我都幾肯定你咁多年被逼學嘅英文,你係完全逼唔到學以致用,什至你工作或生活上用不着

唔好用一句英文係被逼學就覺得其他人當英文係國際共通語言什至佢哋講英文係做緊奴隸,事實上係如果你無嗰種興趣同需要,世界上無人可以逼到你做任何野,包括同你講如果學唔識英文要殺你同你全家,你都唔可以亦都無辦法學識。

所以你依家呢種對英文嘅厭惡程度我都以肯定學校逼唔到你學亦世界逼唔到你用英文,亦都好肯定啲小學雞英文程度都一定俾你好係你自己唔想學,你學校就算逼你,都完美反映咗你學唔嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞