發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
啱啱去完關西
基本上都好有禮貌
旺區都無遇過一個黑口黑面唔應人
算係咁啦見佢地都做到無停手
現實就係英文講流利啲都有吸引力過日文講到識飛識日文係好多女眼裏面唔單止冇加分,仲會標籤為毒撚
跪住講
香港人對香港人咪仲反感
佢地老母慰安婦黎,身體入面流住日本血
臭港人好撚多不撚正常人類 係要死減d先叫正常
中國人遇著大家唔識對方嘅方言唔用普通話用咩呀?

其他省嘅旅客嚟到香港expect你用普通話同佢對話都係理所當然嘅事

咁點解香港人又閪人面?
琴日坐的士 先比個司機問我地係咪香港人
覺得香港人好有禮貌同聰明
我或多或少都有啲種族定型嘅思想
例如印度人就要求多多同麻煩
黑人就暴力
白人就自我中心

不過去返現實生活
自己就唔會喺未同人溝通嘅情況之下當嗰個人種就係上述嘅定型諗法,而畀面色人哋睇
我唔會一開始就惡啲豬扒;而靚女但態度閪,我一樣唔撚會好聲好氣同佢講嘢
我亦都唔會唔同中國人講普通話,除非佢哋一嚟就好冇禮貌咁問嘢
歧視人(歧視係指對待上嘅差異,而唔係就咁諗佢哋多數都係咁衰就係歧視)唔係因為人哋嘅種族 而係態度

將心比己,所以自己都會想啲日本人唔好一見到其他華人樣就起晒鋼/直接唔做生意,一個母語唔係英文嘅人同日本人講英文已經係行多咗一步去遷就佢哋,當然你可以行兩步直接講日文
一見到樣就拒絕交流,要我點樣贏人哋支持?
華人唔想畀人歧視,除咗自己做好啲,都唔可以好似你咁認定自己係劣等民族之後,畀人恰都算鳩數
京都?
依啲唔係叫將心比己
而係迫人接受你
你想人對你好咪深入識啲日本人改善佢地印象唔當你一般中國人或香港人囉

你個垃圾民族就係由負分開始要無得怨人架
你果個民族共業黎
唔通英文唔係全世界通用?
人地有權唔講你口中既所謂國際語言
你種未明國際語言唔係投票產生
而係殖民武力迫出黎
人地有骨氣唔撚柒用係好事黎
響日本當係日文普及
你都廢話
啲英文英文柒頭同啲強國人迫人用普通話係無撚分別架
我都覺得係世代問題,遇到西面都係後生多
咁你明係你個民族低等未?
通用係強姦迫返黎明人地有權唔撚用
有規則就煩
最好港女咁真咁真我
有好多人有斯德哥爾摩症
唔肯認英文係被迫學校自己由到都尾都唔想學
但就左一句世界語言右一句國際通行

你係被迫學做奴隸炸傻仔
跟返世界潮流
一見支那狗,即刻屌佢走
話「無用」果條友唔識嘛
識既人無可能唔知有用
重極有用
人地唔識英文唔用又唔比?
英文霸權撚真係好撚惡魔十吹十大陸人要全部人用普通話就佢一樣
唔緊要啦,又真係優越d
就係唔係

依家係你迫人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞