發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
識日文同講日文我覺得兩回事

識日文當然比較好,你識睇告示,指引各樣各樣生事機會理所當然會比較低

講日文就唔一定,有時你講番外語反而更加表示到自己係個遊客,對方會就番你盡量將野講得簡短d,甚至會多d用動作,其實對你理解可能都會比較有幫助
你一出聲人地就知你母語唔係日文喇
試下去九州,全程泡文
香港人對香港人都好反感
自大又多白卡,郁啲就報警叫白車
大城市都無計架,overtourism見到外國人本身都唔特別開心啦。去D二線少少ge城市可能會好D。4月去高松時酒店同餐廳staff都好正常
講普通話唔代表d乜嘢盲反反上腦以為人人好似你咁?
睇你d拼音都知你未讀過日文啦錯鳩晒
咁所以呢 ?
我係未記得熟50音又點 ?
唔講得客氣 禮貌既說話 ? 你都戇鳩
識睇你果句都夠啦
仆街既係,見到金髮白皮膚就即刻唔同咀面,自動識講英文
Kimoji
老實講日本人文化堅on9,尤其京都人,講嘢到喉唔到肺,有不滿都唔識講有乜得罪佢,大佬而家湊未滿月嘅b就話估佢要飲奶定換片定頂胃氣姐,屌你老母把口生出嚟唔識表達嫁?渺渺渺,渺你老母咩,踩親你條尾咪講囉,我實拎開隻腳嫁,激親自己時又達唔到目的,onL99
係憎你啫
係針對班支狗㗎啦有問題?
咁點解香港店員西就要比你哋鬧
我試過日文好有限公司咁叫壽司,個師傅好開心咁教我講
其實佢有中韓文餐牌我冇問佢拎佢又冇比我
我at least每個地方都會學早晨你好多謝再見

日文可能講多少少,鞠個躬咁,佢地個態度就會好
香港網上識日韓文既人好鄙視d唔識既人或者佢地曬命覺得自從好勁咁
自己*
呢度D 傻閪祟日撚好搞笑
講下D 頭頭尾尾, 再加睇動漫日劇學到D 深字, 就以為自己可以同日本人溝通
大把移日外國人已經可以用日文同當地人溝通甚至返工, 人地日本人一樣當佢外人
呢度D 祟日撚居然以為識多兩隻單字就變日本人既自己人
正傻閪先會話學定幾句日文去日本
人地答返你日文你咪一樣R頭
公道講,我每個地方都會學黎打招呼既
但真係唔好講2句覺得自己好勁囉
底死,大陸咁好服務都唔番,去日本比錢仲要睇人面色做低下人
你做人做到咁冇尊嚴就唔好同人講你係香港人,廢事影衰埋香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞