發覺好多日本人對香港人都已經好反感

624 回覆
168 Like 906 Dislike
我本身諗住第一個反駁我嘅連登仔一定係罵我:
英文先係hk法定語言 遷就外語人士講英文溝通合情合理

但明明日本服務業普通英文能力都差
再加上華人外表過到日本講英文通常個反饋通常都唔係好待遇
去大灣區囉,一定好服務
個分別係你係前英國殖民地以為世界通用
但人地唔係咁睇
咁你去緊你眼中既「世界」定去日本?
你想去英文唔好去日本去「世界」囉
Hong Kong ppl is in London now
人地英文母語加比人認為係有貢獻民族
而你個民族呢?
點建要一視同仁?你對靚女同醜女態度都唔一樣喇
吸引力唔係嘈返黎
係自己提升自己贏返黎
唔好唔記得日本古代崇中架
我係2023年去2次
分別自駕遊左去群馬同箱根

你去d冇咁熱門既地區特別係群馬d人好nice,除左員工之外係連玩果陣身邊既日本人都好好,會同你傾計好好笑容

落返東京勁多香港人既地方就變左冇曬旅遊氣氛,特登請大陸人做員工,態度唔可以話差但d人變左有少少交差式咁
講普通話先會尊重你,因為日本人討厭不講母語的人種
去日本講日文基本啦
真係唔好怪人鬼叫你唔係美國人
又唔一定嘅
我個人經驗識日文係好少少
琴日喺大阪返嚟,住心齋橋附近,去咗奈良、神戶、京都,九成店員都可以用英文溝通,又唔覺有咩反感

係唯獨大丸心齋橋店本館勁撚戇尻,啲CS唔識英文,又會閪面,其他所有地方都正常有笑容,木津批發市場啲店員仲熱情到好似做緊日劇咁
唔講好過講
當自己地球村人算
睇連登仔口吻就知大部份都係西客
香港人返工就嫌太多野做、人工低
放工去食m記kfc就嫌人地執餐執得慢
你啱 日本仲普及過英文
而家人地嫌你用日文講多謝都話以為你係邊個喎
十句八句唔夠 要考埋n1先去得
屌你啦
A li ga dor 都算啦
要人記哂成句 仲要係最尾比人撚完 西完先講

學Su me ma Sen 咪算
第一句講左先 西咪算
你班中國香港人 就算9數啦
根本同支那人冇撚分別
去到人地國家一樣咁西
唔好本末倒置, 佢哋識廣東話,當然可以用,當大家都唔識對方方言,就要有一種國際語言去溝通,英文就係.一個遊客,去到外地,用英文溝通好正常不過
如果係大陸人嘅話呢班友咪做鍵盤戰士囉
如果係鬼佬嘅話呢班友咪縮埋一嚿囉
咁你去一轉歐洲咪……
上個月去 用機本上都有禮貌用日本講多謝 普通反應都幾好喎
on9
係咪要鞠埋躬
反你老母饋,支那狗
真係,feel 到佢諗住高人一等呃堆like 數,其實又毒又酸味浸晒出嚟,仲要濃過濃湯寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞