[航空]連登飛機膠討論區114

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
Min + 20% 試過幾次
其實睇返其他FSC選擇,A330neo競爭力真係差嘅

亞洲區冇一間公司揀佢做A330 replacement
而全世界淨係得DL VS兩間公司
其他公司都係揀B78X又或者A350regional

既然CX期望28年交機,咁佢就更加冇理由揀A330neo

其實我覺得B78X+B789機會大d,畢竟narrowbody同貨機boeing全部輸左,應該會幾有壓力,有可能有好好嘅offer比到CX
放假嘅心情由你出門口嗰刻已經開始
如果將轉機睇成旅行嘅一部分
簡單食下地道午飯 買少少手信特產
然後先再轉去目的地
咁或者會變得有意義啲嘅
當然都要嗰個地方係有趣先得
例如我呢度飛歐洲 可以坐冰島航空 叫做去過一個冷門國家
MH GA
為嘈而嘈
係 亞洲淨係得一間MH

GA係FSC定係semi-LCC?
https://www.ajot.com/news/british-airways-orders-ge-engines-for-787-in-blow-to-rolls-royce

British Airways is switching to General Electric engines for its new Boeing Co. 787 Dreamliners in a blow to UK manufacturer Rolls-Royce Holdings Plc, which supplied the carrier’s existing 787 fleet with turbines.

The airline, owned by IAG SA, has selected the GEnx engines for six new 787s, GE Aerospace said in a statement on Monday. British Airways’ existing fleet of 38 Dreamliners are powered by the Rolls-Royce Trent 1000, which is the alternative powerplant for the model.

笑死人,BA都拋棄RR轉投GE
GA連Y都有welcome drink
你話呢
算啦 反而想知佢地旗下LCC會唔會 group 返埋
LJ BX RS 會唔會整合做1間
7C TW ZE YP 會唔會俾呢間最強公司打低
不過 YP 呢間野又係舊7C CEO搞出嚟
究竟有幾多個皇子復仇記
339 主力 JX呢
仲有嚟緊MH
我係話A330 replacement
A321先係JX主力
係達美問題,UA 已經正常咗
長途仲有得衰過反魚骨? 唔撚係用牙醫凳飛7個鐘下話
btw Qsuite 同普通j 真係差好遠?
B789細過A359小小,A35K同B77w差唔多,B779最大,都係長途機

B78X就更加focus on regional

B78X同A333 用flat bed J 最遠飛下中東印度甚至澳洲係可以嘅

B789就long haul
唔搞358就真係無咩用
EVA 拎 787-10 做 TPE-SEA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞