係泰國曼谷及芭堤雅 住咗3年,你問我嘗試答

888 回覆
184 Like 37 Dislike
喺泰國就算打到工, 人工都唔慌高得去邊
有無商場。
睇打咩公司工同職位啦,識啲非泰藉朋友係呢邊外資大公司做,份量是同香港或國際市場睇齊。

如果目標是本地普通公司,就好似我覆樓上位巴打咁,人工要求降低而且本身又有料先吸引到人請。
泰國呢個國家真係仲需要改改個形象
D人黑黑實實,地方污糟簡漏

雖然我明而家已經多左好多大型商場
一個地方太熱,真係對當地發展好大影響
太熱D人就唔想諗野
去親泰都想買T 恤, 翟道翟果啲太頹
發覺大概350-450銖呢啲價位都幾唔錯
巴打想問有冇推介邊到多?
可能巴打你上個月係bkk去既地方唔啱,樓主沒講錯有唔少街邊檔或舊夜市賣性玩具,例如:nana,huai khwang,patpong呢啲遊客區
睇打咩公司工同職位啦,識啲非泰藉朋友係呢邊外資大公司做,份量是同香港或國際市場睇齊。

響泰國生活,但係攞香港人工級別,其實真係半個皇帝

請問你見到嗰啲係咪都係白鬼?
感謝巴打意見
咁即係話
如果老婆用陪讀visa
咁我自己一個申請privilege card就夠?

或者如果兩個細路讀
是咪可以我如老婆一人一個陪讀visa?
我識嘅有歐洲人亦都有日本,中國同香港人。
個位香港朋友本身好有料,CV都係美國名牌大學同大公司
個人所得稅 累計收5%-35%不等
公司稅 淨利收20%
交稅唔難,銀行搞掂

銀行開戶絕大部份都需要你有簽證,申請表及護照就可以開戶,但如果冇簽證可能需要去一轉泰國大使館申請點解你需要銀行開戶拎個推薦信俾銀行幫你搞,但視乎情況先知批唔批
可以,每個學生visa申請時可以配一個直系親屬陪讀visa。

privilege card同我前少少個回覆咁講因為改咗新制,例如你申請是10年卡要150萬銖,副卡是要100萬銖,如果想慳錢就年紀細啲個小朋友陪讀visa俾老婆,因為最盡是續到中學畢業。
講呢啲一睇就知你仲熟過我
本來去旅行淨係去日本,最近去完泰國覺得泰人無咁撚假,同d消費真係平好多
正常係,以我所知香港某啲銀行如果你喺泰國買Condo佢哋都可以同你搞個類似按揭計劃

詳情我都唔係好記得可能要問返泰國買樓及銀行專家

我去Siam個邊商場個food court,呢到唔駛四十蚊喎
泰國有佢,泰國之光

俄佬都唔夠佢打
唔熟投資相關就唔好搞,我都係同信得過嘅朋友合夥,詳細唔講太多,sorry
想請教下 三寶佛節 係咪乜柒都冇得玩
同埋講樣野,泰國D餐, 食落就會發覺,佢D飯呀,米粉,唔會俾太多
所以唔會食到太濟, 對細食撚有SO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞