係泰國曼谷及芭堤雅 住咗3年,你問我嘗試答

888 回覆
184 Like 37 Dislike
真呀,雖然熱,夜晚有時都算涼爽㗎
水電費,千幾hkd啦,算用得勁
又話係24小時嘅
ถึงเนื้อ ถึงตัว 呢間係我屋企附近Ekkamai
隔籬就係Thonglor區,有機會過嚟試吓
咁點解唔買香港嗰啲?
好似都保亞洲地區㗎啦,雖然貴啲
簡單俾條數你計囉,你每月洗幾多,住乜condo,工作或被動收入?
每個月一萬蚊港紙其實都好好洗
你做物流
我一半認同,香港某啲題材真係整得幾好食嘅,我諗係口味問題,我喺泰國係食唔到嗰種味道

至於平靚正好食,泰國其實1街都合乎水準

西餐及日本菜,講真嘅好過香港好多倍
我平時gym完食個炭燒牛扒沙律,都係$80港紙,喺香港可能要$200啦
年中落雨最多囉, 10月都有機會嘅,不過泰國落雨真係估你唔到,無啦啦都可以落狗屎跟住又好天
芭堤雅有冇酒店推薦
舒適嘅
食開啲乜嘢啊?我有朋友過嚟食親都屙幾日,唯有唔好食咁辣或者唔食海鮮囉
吓,市中心好多街邊檔喎
類似廟街咁款嗰啲
有呀,但供大於求
選擇太多,唔容易放盤,大多自住
值得,泰國南部其實有好多唔同島都值得去嘅
推介Korn Lipe
好問題,通常我覺得佢細過我,都有機會帶大我幾年

都唔容易分,睇吓啲面紋、皮膚
都係正常野 冬陰功 船粉 海南G 果D
可以咁講, through bank investment,買樓係其中一項
以我所知得RCA個邊easykart有得玩
但室內場我玩過就一般

芭堤雅嗰邊玩戶外,同埋好似有新開電動kart
開頭可能好新鮮,慢慢都冇乜特別
只不過對比其他地方食玩住唔錯,地方比較熱鬧
都唔平,雖然好似買一個會籍咁有長住居留期最長20年,但以我所知佢都係要審批好多唔同背景各項,未必真係比到20年你
我就唔建議
唔出奇,窮嘛,賣身都係職業,真係笑貧不笑娼
佢地文化係知朋友就算做雞做鴨都唔會覺得點,只係個人選擇換取金錢,視乎你過唔過到自己道德底線
或者咁講你見啲泰妹身光頸靚,其實做雞都唔出奇

至於良家有唔少嘅,泰國都有唔少做生意嘅家族,社會層面上貧富懸殊都幾嚴重。
客服想知點做到
原來樓主咁有錢,身家成千萬
應該年尾,政府話太多年青人吸食之後做錯事犯案,所以考慮都係禁返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞