係泰國曼谷及芭堤雅 住咗3年,你問我嘗試答

888 回覆
184 Like 37 Dislike
鐘意食生菜包 燸米, 有冇咩隱世local餐廳推薦
布吉建議可以玩幾日?
我都想知
而加換咗新制叫thailand privilege card ,是20年個張黑卡先有特別要求唔可以直接申請,其他5,10,15年卡唔難只要係任何國家都沒犯罪記錄其本都申請到,等幾個月背景審查就ok,如果有本身會員推薦會快啲大約2-3個月.
利申:舊制20年會員所以比較清楚
知道Barr兄出名真正泰國通

想問吓,想過嚟泰國住&生活,但錢又唔算好夠,let’s say你當處理好住嘅問題,係咪真係冇辦法響嗰邊工作?

我見佢開放極嘅簽證,主要都係類似人哋投資+退休移民咁,攞舊錢過嚟純粹響呢邊燒咗佢
你可以申請thailand privilege card ,小朋友學生visa,老婆陪讀visa(幼,小,中學)或者俾錢追加張undaer你個privilege card名下既副卡(只限10,15年卡),50歲後就搞養老visa.
出去玩咗幾年都仲係處咁誇張咁難得
不過如果佢仲係後生咁早同你講結婚生BB就吹大咗啦
泰妹都鍾意玩 起碼玩到30歲先真係會定性少少
不過你真係想搵真愛就唔好喺東南亞國家搵啦
認真同你拍拖嘅機率太低
啲女背住你都唔知同幾多男人玩緊 佢哋文化太open
如果你唔驚電單車嘅話
grab電單車代步 又平又快
我去泰國出入去邊都係搭電單車 勁撚正
喺呢度真係要點醒所有去泰國玩嘅男人
泰妹真係信唔過 千祈唔好可以同佢哋認真講感情
永遠抱住玩佢哋嘅心態去就得
太多人沉泰妹船啦 我自己都係過來人好清楚
我自己都係過來人有經驗
再加上我睇好多網上同身邊嘅例子
得出嘅結論就係 泰妹真係真係真係信唔過
同佢哋認真講感情 只有你會受傷
佢哋真係會同好多男人玩你唔會知
應該唔會唔俾用會所嘅你直接問個 host點入就ok
Grab/bolt算啦 好過截的士
係泰你沒working visa就打唔到合法工,除非你做online或remote work之類。
我見東南亞地區都只係行呢一種退休計劃

攞錢過嚟想換永久居留,可以讀書+工作,都冇呢啲Visa

真係得做IT狗先至可以好好受惠泰國而家新嘅計劃
話說,如果自己去泰國玩,例如布吉島、芭堤雅,即係曼谷呢種非常發達嘅城市

唔想下下坐的士,自己有國際車牌,揸電單車點睇?危唔危險
泰政府都是想保障自己人搵食機會,沒可能俾外地人嚟搶啲普通工種

其實你搵到泰公司請你,就可以叫佢地幫你搞working visa,前題你份CV同人工要求吸唔吸引到佢地請外國人。
仲有幾日住thonglor,師兄有冇邊間泰式按摩推介,主要衞生行先
泰國巴里島有咩玩?
上次去左五日
覺得渡假黎講希吉可以由朝玩到晚
日頭陽光沙灘夜晚去芭東街蒲
建議十月至四月去
而家係雨季
兩船算少啦
泰國交通只有泰國人識玩 好混亂 好多沖紅燈
喺外國人眼中係危險 唔好搏啦
你露底啦我上個月先去完 係Bangkok 根本冇 Pattaya 就海邊得一間
上次去donki想買粒震蛋都搵唔到
20-30個入面遇過幾多條女係有J?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞