素食撚入肉食餐廳要求素食被拒,店員已道歉仍然被公審服務質素差

565 回覆
27 Like 1912 Dislike
直接答無,最清楚直接,無謂俾假希望食客
人地真係無做可素食,點知有咩要求

支持素食撚為環保自殺
「而家唔係做唔做到嘅問題,係態度問題!」
閪女人標準講話101

自己帶牛扒去幫我煎
店員唯一做錯嘅就係同佢道歉,對住呢啲人就要毫不留情趕佢走
擺餐牌係門口多數係茶餐廳先會咁做
左膠就係最極權
口講包容但要全世界跟佢行
Menu寫明冇嗰樣餸都要煮俾佢
咁多餐廳唔去係要去嗰間
屌。痴撚線,"爐邊素" 呢個字第一次聽,以為佢打錯字,岩岩特登google ...
成堆野難理解到pk....

Vegan 純素:是最為嚴格的素食者,不食用動物以及動物的產物,甚至是生活用品上也會嚴格挑選,不使用動物產品及經過動物實驗的產品。 Vegan實踐者除了不吃蛋、奶、蜂蜜、不用羊毛、蠶絲、皮製品之外,也不使用經過動物實驗的保養品、彩妝品。國外因無五辛概念,通常會食用五辛,國內的全素標示則不含五辛。

Vegetarian 素食:Vegetarian 可說是素食的泛稱,根據英國The Vegetarian Society,Vegetarian是指不吃肉類、禽類、魚類、貝類,或者經過屠宰而製成的產品,但是蛋及奶類製品和五辛素是可以食用的。不過在國內,只要標示全素的食品則不含五辛。

蛋奶素(Lacto-ovo-vegetarian):在國外通指不吃動物,可食用植物性植物(含五辛)及蛋、乳製品。若在國內,市面上販售的食品若標示為蛋奶素,則不含五辛。

奶素(Lacto-vegetarian):在國外通紙不吃動物及蛋製品,可食用植物性植物(含五辛)及乳製品。若在國內,市面上販售的食品若標示為蛋奶素,則不含五辛。

蛋素(Ovo-vegetarian):國外通指不吃動物及乳製品,可食用植物性植物(含五辛)及蛋製品,若在國內,市面上販售的食品若標示為蛋素,則不含五辛。

植物五辛素:有添加植物五辛製品(蔥、蒜、韭、蕎及興渠)

鍋邊素:可在一盤葷菜裡挑自己能吃的非肉類食品。

方便素:在葷食的環境吃素,像是用炒過葷食的廚具以素食為主的食材來料理。

Flexitarian/Semi-vegetarian 彈性素食/半素食:彈性素食/半素食並沒有明確的規定,為一種鼓勵多吃植物性食物,但還是可允許食用肉類的一種方式。在此類別中,還有分為:

禽素(Pollotarian):以植物性食物為主,可食雞肉,但不吃其他動物

海鮮素(Pescetarian):以植物性食物為主,可食海鮮,但不吃其他陸地動物
原來係豆腐婆,唔怪得知咁撚閪,素食撚加彩虹撚真係頂配。同性戀真係特別多精神病

慎入,豬閪咁撚樣,真係想送佢去哈馬斯等人搞搞佢
仲話唔試下做俾佢
咁柒忙同你整新野咩?
人地set咁上就係為左快 有效率
素食撚有精神病
你既然都知係麻煩,點解仲好意思話間餐廳唔啱
仲話人唔肯試 試佢老母咩
等我又試下去啲齋館叫佢轉真燒鵝比我🥺
新一代最勁個啲好多係vegan
Djokovic, Hamilton, billie, ariana, zendaya, emma stone, Benedict Cumberbatch
messi 之前都係vegan
鍋邊素:可在一盤葷菜裡挑自己能吃的非肉類食品。
屌佢, 照上啲肉 佢唔食咪得
以前就係,新一代唔同啦
屌,係咁易睇左少少佢 d po
完全唔係正常人,乜野法師蟬師心理治療
咁條女本身就唔洗問經理 咩轉素
根本就係嚟搞事

以為網上好多人會認同佢
真係明明人地全部都只係講完中文翻譯做英文就話人識廣東話
咁耐先有人po
蠢閪只識牛精,喺你個徙置區貧民窟長大嘅廢柴通常都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞