素食撚入肉食餐廳要求素食被拒,店員已道歉仍然被公審服務質素差

565 回覆
27 Like 1912 Dislike
Hi ching
呢d濕鳩屌柒佢老母就岩
以怨報怨
特製lunch set ,double 收費基本喇
殘疾精神病基督徒素食貓義工保險經紀黑人
又話冇其實唔緊要好正常,但人地直接講完你又喺到公審人
本身見到深水埗間「素年」menu幾有趣,新式得來又Affordable,所以就算 Menu 上面冇葷食,我都硬着頭皮入去諗住問吓可唔可以有例外。
第一個後生哥哥👦🏻:「有啲應該可以轉㗎例如咖喱豬扒飯。」
我:🤩「好啊!咁晚餐set呢?」
👦🏻:「我要問吓 manager ···」
中年女人manager👩🏻趕時間語氣:「有咩幫到你?」
我:「冇啊,想問吓你哋晚餐set有冇得主菜轉葷食?🥺」
👩🏻面無表情:「我哋冇葷食,對唔住。」
哦。唔做葷友生意可以直接講。無其實唔緊要,好正常,但係大部分餐廳都會試。你咁既服務態度,一定無睇古天樂。
又講晒對唔住 佢想點撚樣 未屌佢老母已好比面
針對這種情況,如果餐廳經理想要表現出更好的態度,可以考慮以下方式來回應:

1. **微笑與禮貌**:即使不能滿足客人的需求,保持微笑和禮貌的語氣可以讓客人感覺更被尊重。
- 「非常感謝您的詢問,我們目前的晚餐set沒有素食選項,但我可以推薦幾道我們的素食菜式,您有興趣試試嗎?」

2. **提供解決方案**:即使不能直接提供素食選項,經理可以嘗試提供其他選擇或解決方案。
- 「對不起,我們的晚餐set目前沒有素食選項。不過,我們可以根據您的要求來調整一些菜式,您想聽一下我們能提供的素食菜嗎?」

3. **表達理解和關心**:表示對客人需求的理解和重視,即使無法立即滿足,也能讓客人感覺到被重視。
- 「我明白您的需求,真的很抱歉目前我們的菜單上沒有素食選項。未來我們會考慮添加更多選擇,希望下次能夠滿足您的需求。」

這樣的回應方式不僅能顯示出對客人的尊重和關心,還能在一定程度上彌補因不能提供所需服務而帶來的不便感。
頭大無腦 腦大生草 食素食到無撚腦
佢地會話係咪踩場玩嘢
咁又唔好老作人哋間舖落去
素年食過幾好食嘅
問題係server答左可以轉在先
咁經理出黎答冇個下已經會得罪個客
就算同個客解釋返,話冇預廚具煮素食
個客都有機會發難
我以前都試過講錯野伏到個經理
好食唔代表可以唔提供肉俾消費者選擇
素食撚 環保撚 平權撚 世界三害
求其淥條菜淋篤瑩光汁照收佢正價咪得囉,個經理咁蠢
仲要係黑人同女人
冇錯
呢啲賤種客只配食深圳狗飯
躝啦
手動backup

=========================

對唔住你當我小題大作但係我真係嬲左。希望偉大threads可以比佢老闆知道。我相信唔歡迎素食者唔係佢開餐廳既原意。

dear各位想吊打我既朋友,我想講一般menu無素食係正常㗎,我尊重。但係我未試過比餐廳turn away and reject。佢同事話可改咖哩飯時候佢唔在場,所以唔成立同事已經講左or佢只係針對dinner set。就算你話得白飯油菜,這是比個選擇我。而唔係話我地唔做素食。好嘛?

餐牌

其實佢可以話set唔得,其他可以。佢同事已經講左。

西蘭花百合走雞柳?好似最明顯。

-----------------------

或者有冇諗過人哋係唔敢serve你,唔係唔想serve你🥹西蘭花百合炒雞柳,材料都唔係真係淨係得3樣嘢,可能仲有好多調味料/醬汁,而佢喺唔清楚呢啲調味料嘅成分 & 素食嘅規矩下,佢唔敢擔保~而點解一開始佢同事會嘗試諗方法做比你,可能係因為佢一般只做waiter,唔知每道菜有咩材料,所以佢想suggest一下,而manager知道多啲煮嘅步驟,就唔敢make sure~其實咖喱煮嘅過程都可能係用肉煲出嚟/現成咖喱磚 (入面有無限多嘅成份),而個waiter唔知🥹

對,但我唔知道佢一句點樣express到咁多野。我係爐邊素,其實唔會介意呢d。

???重點係餐廳其實可以做到,但係佢決定唔serve我?

咁要點講先得🥺

同上。「set無得轉,其他ok嗎?」

素食閪9成有啲人格問題
班素食撚又會嫌你用一個整過肉ge廚具,好撚柒煩
有冇profile pic放大版
唔得架
素食撚話啲肉掂一掂啲菜都唔得
廚具掂過肉都要洗乾淨先可以煮菜
而家香港服務業嘅問題根源正正就係啲所謂經理自己都未學滿師,咁又點教啲細?結果咪上上下下一齊炒車囉。好似呢單嘢咁,真係非常之咁簡單就可以完滿解決,咁都唔識答個所謂經理真係應該炒魷,唔好番佢喺度教壞晒手勢
仲要係跨性別 易服辟同同性戀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞