素食撚入肉食餐廳要求素食被拒,店員已道歉仍然被公審服務質素差

565 回覆
27 Like 1912 Dislike
本身見到黃竹坑間「TABLE」menu幾有趣,新 港式得來又Affordable,所以就算Menu上面冇肉食,我都硬着頭皮入去諗住問吓可唔可以有例外。
第一個後生哥哥:「有啲應該可以轉㗎例如咖喱雞飯?」
我:「好啊!咁晚餐set呢?」
•:「我要問吓manager•」
中年女人manager趕時間語氣:「有咩幫到你?」
我:「冇啊,想問吓你哋晚餐set有冇得主菜轉肉
面無表情:「我哋冇肉食,對唔住。」 哦。唔做肉友生意可以直接講。無其實唔緊要, 好正常,但係大部分餐廳都會試。你咁既服務態
度,一定無睇古天樂
唔係,晚餐set 佢話要問manager
[url]https://www.threads.net/@livewellbasics/post/C9KRtjqSPZi/?xmt=AQGzMVCc-fxbSyKvmc5_Yr4fygi8M-m7y8ADr-RFSkYYEQ
[/url]
條女都幾多野UP 話自己爐邊素 又話未試過比人turn away and reject
唔係食開素既話根本唔會識分 聽都可能係第一次聽
係到強人所難 食素既咪去返素食餐廳 或者揀係素既菜色
係要強人所難要人將A轉做B on99咁
就係依啲撚屌搞到世界咁唔和平
咁你想點?幫個客奶埋閪笑住送佢走?
係時候去哂啲素食餐廳叫肉然後屌佢哋唔serve我
傻鳩講埋對唔住都要比你呢啲loser批鬥
你現實一定好撚可悲覺得全世界對你冇禮貌
帶埋個細路去扭計
真,我都覺得個經理太客氣,明明可以就咁叫個素食閪躝返出去,申請返張白卡,偏偏仲要咁好禮貌教條弱智婆肉食餐廳做唔到素食,仲講對唔住
人地清真撚都冇班素食撚咁麻煩
個素閪del 左post
一睇你就知平時係嗰啲死乞兒閪客,屌你老母咁高貴,請工人返嚟逐樣服侍你呀,嘛咪撚出去消費啦垃圾,要求多多又唔合理,以為全世界圍住你轉呀死賤種
空氣有肉味
google搵左陣 淨係素食者都有分咁多種
普羅大眾邊到識分呀屌

Vegan 純素
是最為嚴格的素食者,不食用動物以及動物的產物,甚至是生活用品上也會嚴格挑選,不使用動物產品及經過動物實驗的產品。 Vegan實踐者除了不吃蛋、奶、蜂蜜、不用羊毛、蠶絲、皮製品之外,也不使用經過動物實驗的保養品、彩妝品。國外因無五辛概念,通常會食用五辛,國內的全素標示則不含五辛。

Vegetarian 素食
Vegetarian 可說是素食的泛稱,根據英國The Vegetarian Society,Vegetarian是指不吃肉類、禽類、魚類、貝類,或者經過屠宰而製成的產品,但是蛋及奶類製品和五辛素是可以食用的。不過在國內,只要標示全素的食品則不含五辛。

蛋奶素(Lacto-ovo-vegetarian)
在國外通指不吃動物,可食用植物性植物(含五辛)及蛋、乳製品。若在國內,市面上販售的食品若標示為蛋奶素,則不含五辛。

奶素(Lacto-vegetarian)
在國外通紙不吃動物及蛋製品,可食用植物性植物(含五辛)及乳製品。若在國內,市面上販售的食品若標示為蛋奶素,則不含五辛。

蛋素(Ovo-vegetarian)
國外通指不吃動物及乳製品,可食用植物性植物(含五辛)及蛋製品,若在國內,市面上販售的食品若標示為蛋素,則不含五辛。

植物五辛素:有添加植物五辛製品(蔥、蒜、韭、蕎及興渠)

許多人好奇,蔥薑蒜等五辛也是植物,為何純素者不吃呢?原來五辛在佛教中被稱為五葷,由於氣味較重,被認為食用會對身體造成刺激,進而影響修行。《達摩寶傳》就如此寫道:「修行人食五葷會傷五臟──蔥傷腎,蒜傷心,韭傷肝,菸傷肺,薤傷脾,修行人要修得五氣朝元必須戒此五葷。」

「五辛素」是指哪五種蔬食?
蔥:含青蔥、紅蔥、革蔥、慈蔥、蘭蔥。
蒜:含大蒜、蒜苗。
韭:含韭菜、韭黃、韭菜花。
蕎:即為蕗蕎或薤菜(「薤」念ㄒㄧㄝˋ),閩南話稱為蕗藠、藠頭,阿美族稱之為火蔥。
興渠:即為洋蔥。

此外,因此衍伸出的素食名詞還有鍋邊素和方便素:

鍋邊素:可在一盤葷菜裡挑自己能吃的非肉類食品。
方便素:在葷食的環境吃素,像是用炒過葷食的廚具以素食為主的食材來料理。
個職員係咪學黃秋生咁講,
呢到無你要既野,
「明明我小朋友最憎食菜,咪問下可唔可以個齋燒鵝轉做燒鵝囉。個經理竟然話佢哋冇賣肉,仲要黑口黑面,嚇親我小朋友
整幾個on9 emoji🥺就幻想自己真係咁嘅樣

可以唔形容表情
backup晒,素食撚咪撚以為亂咁批鬥人冇代價
可能人地餐餐fine lunch fine dining呢
下次有草食畜牲嚟食飯就用豬油牛油煮比佢地
就好似男人去問下女廁入面d女人,
比唔比男人入去痾屎。
我諗d女人都係差唔多語氣
其實對客幾好都無用,因為樓主post條友都唔係客。
希望依個反面例子,唔好令人誤解食素

事實係,全世界好多勁人食素

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞