[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (9)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
已經唔緊要了
你咪當sealy 咁囉
佢用得外援位,教練/球迷 都應該要求佢比到一個正常港超外援嘅表現出嚟
新疆仔比到港甲級數
羅素都一齊回歸未
所以咪冇得出
睇個勢到唔到謝家強lv
sean去南華前英冠,英甲都有人搵佢
jay連日乙/丙都應該冇人肯收留先死死地氣返傑志
呢個其實簽黎做咩
你講緊守龍嗰個? 佢上季有冇出過?
踢五人
十年前就好難比較啦
要參考咪揾戴狗何朕宇呢d PL2回流中超嘅水平
兩個都中超大後備
不過Jay 就有PL2 2000+ mins上陣時間
大陸仔加埋都係二三百分鐘
如果唔計外援位 慈英中超有位應該唔難
J3應該去到啩
佢又唔計外援
慈英如果攞咗香港passport,上去踢嘅話首註係咪都照計暴力般?
護照上唔計外援啫
但文化上,日本人當佢外人呀嘛,日本咁排外,未必想俾機會一個「外人」啦
應該係啦
就算簽咗傑,到時日本有機會試腳5件都會無條件放佢去架啦,所以返嚟傑志保持狀態同磨練下對佢係百利而無一害,當佢關羽降曹操咁款就差唔多
到時就冇返一千幾百萬就唔放
簽多過一年約?
日本龍都幾個黑人啦
Jay無喺日本生活過
嗰啲黑人龍門根本喺日本土生土長
論親疏都無得比啦
至少要識講日文掛
【烏泰他尼歐派伊拉克中場投理文】
--------------------
去年理文新兵「夏馬特(Jiloan Hamad)」與傑志季前拍跳時,
也考慮過這「Hamad」的譯法,
結果選擇「哈馬迪」,
純粹是認為讀來順口一點,
完全是個人品味。
「夏馬特」亦好。
而有線當年就譯作「咸麥」,
見於劉舜文的《德甲兵團踢港超》,
夏馬特就是那位「踢過 🇩🇪 德甲的國腳」。
.
🇹🇭🇮🇶➡️🇭🇰
=========
夏馬特上季首次闖 🇹🇭 泰國效力於烏泰他尼,
是 🇮🇶 伊拉克國腳級,🇸🇪 瑞典成長,
身世與 2021 年更早加盟 🇹🇭 泰國聯賽的⚡武里南前外援「🇮🇶 蘇拉卡(Sulaka)」類似。
而正是 🇮🇶 蘇拉卡的大成功,
使其他 🇹🇭 泰國球會亦瞄準這些歐派的 🇮🇶 伊拉克球員,
例如⚓️泰港亦有一位 🇩🇰 丹麥派的「🇮🇶 普圖斯(Frans Putros)」。
以上「🇩🇰 一麥 🇸🇪 兩典」都是 🇹🇭 泰國聯賽實力派,
就看他在理文能否順利配搭。
.
🇹🇭🇮🇶➡️🇭🇰
=========
此外夏馬特正式曝光前,
是有「🇩🇪 德甲中場」這先入為主的朵,
雖然正確,
但「🇩🇪 德甲中場」與「🇹🇭 泰國聯賽中場」,
始終是兩種期望,
避免不必要的壓力,
評價期許宜踏實擺正。
.
🇹🇭🇮🇶➡️🇭🇰
=========
亦有蒙通聯 🇧🇷 巴西前鋒「布偉年(Willian Popp)」來理文代替基華尼頓的傳聞,
(這「布偉年」是賽馬會騎師譯法,自娛)
屬實成事的話,
那全鬼攻擊陣的確牌面強勁,
然而駕馭亦會是一大問題,
就看後事如何。
慢慢來亦是情趣。不急。

原來理文新鬼對過傑志
歐派
屌 自己本Passport好撚馨香咩
唔拎都好撚合理啫 仲要佢本身揸住兩本護照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞