歐洲旅遊交流(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
考慮吓Baltics 三國+北歐,愈北愈涼
佢哋點識分啲白人係邊個國家咩
一陣射錯巴塞自己人TK隊友就🤣🤣
除左lhr多航班
cx歐洲返香港大部份都係依d時間返
下個月一個人去西班牙10日,應該帶幾多錢現金好?驚帶得太多會俾人偷🥲
岩岩去完南法同瑞士返黎,真係好正
兩種完全唔同既自然風光,好震撼
週圍都收卡,100歐夠啦
南法
野好食,景又靚
Agree,100歐夠有凸

鋪頭 餐廳9成以上收卡 / e-payment
市集 街市 檔仔就有部份只收現金
帶少少散銀或者細面額紙幣就ok

有時買車飛,反而齋收coins 部機會少好人排
可以留意下
南法真係好underrated
上次淨係plan咗三日 完全唔夠喉 一定要二刷
南法有邊個城市值得去?係咪Montpellier, Marseille, Antibes, Nice, Monaco?
利申睇開波
南法治安係咪好過巴黎?
我搭SNCF嘅時候有吉普賽人上咗車 不過佢即刻比全車人屌 除咗呢樣野都冇其他事發生
但巴黎呢排治安其實都好咗好多 旅遊景點多咗好多警察
即係個吉卜賽人冇比錢就上車?
不過而家奧運期間實好
應該唔可以作準
個吉普賽人係嚟偷野
講真 其實唔帶好容易比人拉開拉鍊嘅袋
自己醒醒定定 搭地鐵唔好慣住玩電話
已經避到好多pickpockets
佢哋只會揀啲好偷嘅人
我最怕查google map 比係偷
唔識路唔望唔得
有 睇自由式200 final
Siobhan
Wien有咩必去 嚟緊去stay兩日
查地圖望一眼就得啦 唔洗全程望實掛
想問下各位師兄
如果德國以慕尼黑同Stuttgart計
物價算唔算貴?仲有治安如何
夜晚出唔出得去,以市中心計?
最主要都係想睇車廠博物館,仲有行下市中心主要景點
物價同東/南歐比一定貴啲 但西歐裡面佢算平
治安無咩特別 夜晚大街果啲無咩好擔心
Thanks師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞