歐洲旅遊交流(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
德國收最多回豬難民
唔理佢就呃唔到
我係波蘭都有個細個女過嚟係咁要我畀錢做善事
叫我做英雄嚟幫手 後面有幾個男人睇場
我話我等緊英雄嚟幫我
尋日朝3度我都仲係一年短T
呢排搵緊機票 去西歐好多地方,

見到最平係呢間,有啲地方仲做到4千幾,要轉一次機 係咪歐洲版uo
毒撚一支公 諗緊去唔去上返個雪藏牌班去自駕
暫時諗都係10-12日

有興趣既國家係
意大利 (羅馬+威尼斯+佛羅倫斯)
西班牙(馬德里+巴塞+西維爾)
仲有克羅地亞,希臘果啲都有啲興趣睇下 呢班睇緊你地啲遊記惡補緊 見你地大部分一丁友去都冇咩問題
你講呢幾個幾方都唔使揸車
都係火車可以搞掂?
我睇緊人地啲遊記好多都係自駕
Madrid去果個咩古城Toledo 咁 好似幾爽
西班牙交通好方便,去唔同城市搭火車/飛機都得
馬德里去Toledo都係半個鐘火車
同埋西班牙係左軚
你以為歐洲d大城市好容易揸???唔係揸開車咪玩啦
班賊成個歐洲咁搵食
瑞士火車站都有扒手
比較雜既咪巴黎 西班牙同意大利
其他國家咪common sense
巴黎嘅吉卜賽麻煩啲
老實講 取易不取難
賊都搵易嘅埋手
柒下柒下嗰啲自己小心
老實講我覺得意大利大城市仲難揸過香港島,唔知你那來的自信
仲研究緊 唔洗咁
想勸退你姐
Overall嚟講都順路嘅
慕尼黑/紐倫堡/柏林之間就唔使轉車 交通上會慳到時間
Dresden就應該要喺Leipzig轉車 (除非柏林過去) 要預返足夠轉車時間

純粹由搭車時間嚟睇似乎Dresden一日遊會好啲
不過你多嘢想睇嘅話留一晩都ok
當下晝一兩點去到 第二日夜晚先搭車去柏林 咁就多啲時間玩

反而想知慕尼黑留咁耐有咩玩
謝謝你覆我
柏林去Dresden一日遊又幾吸引,2個鐘到車程又唔洗拎住行李上落火車,等我plan下啲時間睇唔睇得切想睇嘅嘢先

慕尼黑
一日新天鵝堡
一日國王湖
一日市王宮珍寶館,阿桑教堂,哈克橋,聖誕市集同行街買下嘢
仲有一日未諗,可能join tour去薩爾斯堡或德意志博物館

柏林
柏林圍牆,柏林大教堂,柏林電視台,熊仔糖,地下世界,間諜博物館,聖誕市集

柏林都好似好多野睇,仲未做好多功課,博物館唔係好識揀

有冇推薦邊啲景點唔去走寶?
12月尾會去巴塞隆拿,帕爾馬 ,馬德里玩8日
想問下有無sim卡推介

同埋第一次搭飛機出城 有咩要注意
地下世界有幾個團 睇你對德國邊段歷史有興趣
我去過防空洞同防空砲塔呢兩個 因為同納粹及二戰有關

利申去柏林超過5次 咁多次夾埋逗留約兩個月 仲未去完
認真第一次就去歐洲?
Finnair啲安排好閪 自己睇路
我之前搭過幾次冇事 但一出事就食哂屎
今次比佢飛之前個日cancel機
reroute左hx比我 delay 8個鐘arrival要硬食
點知去到機場check in Hx話自己overbook finnair冇交過我地名比佢
之後on99 再改下一班第二日嘅機
而家佢話係機件問題唔賠添啊
係呀
Finair同CX同盟唔畀CX畀HX咁搞笑
Dresden幾值得留一晚,條橋望去教堂幾靚

可以參考下我遊記,柏林我淨係去左幾個淚宮,圍牆,之後唔記得咩名,除非你有興趣,唔係簡d方便行程就算

辭職,向世界出發~[Live遊記每日更新]
https://lih.kg/CtdFxxX
#745 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞