歐洲旅遊交流(10)

691 回覆
2 Like 1 Dislike
你觀察完都上嚟分享下,我自己就覺得少咗好多,但我驚比人話我危言聳聽
我冇住舊城區
應該係去到當地先見到可以用apple pay? 而家開app仲未有apple pay呢個option
以我所知本身成個Cataluña 唔多gitanos,佢地多數來自Andalucía。有趣嘅係啲catalán成日歧視佢地。真正多嘅係摩洛哥人同羅馬尼亞人,成個Barcelona都係。
我記得Ramsau住宿有送bus pass
Hallstatt就巴士有day pass
想問吓如果歐遊去幾個國家,退稅係咪在最後一個離開歐盟嘅機場退稅?因為諗住去西班牙買嘢但荷蘭走,唔知退稅嘅金額有冇唔同
啱啱係蘇黎世Delay 24個鐘,請問有無巴打有填claim form經驗,要唔要搵d專業claim錢嘅公司幫手
買左機票
聽上個po師兄建議
捷克> 奧地利>匈牙利
中間再去國王湖

咁樣既行程係咪算順住去
定交換 奧地利上飛機走會比較好
其實我仲會去棉堡同卡柏多奇亞,但我真係唔想坐過夜巴士,因為落左車去到仲係一朝早又冇得check in 住,玩又冇精神,訓又冇地方補眠,我諗緊呢兩個地方都內陸機來回算
你邊到走都係要轉機,冇咩關係應該,玩得開心d
真,夜車真係唔掂
感謝師兄你之前解答
依架諗緊住好啲既酒店定平啲民宿好
唔係差好遠就酒店,煩少好多問題
上個月比大家講中BA壞機飛唔到LHR
最後安排左第二日坐另一間公司
終於賠左第一日無住嘅酒店+5k
雖然少左日但台灣價飛咗轉歐洲都叫ok
第二日喺巴塞,今日去巴塞凱旋門目擊有扒手。

其實可以認得到,有一班人無所事事喺度行/企緊,有一個喺度餵極啲雀都餵咗幾個鐘(回頭搭巴士仲見到)。光天化日有個鬼佬好超咁L字型坐喺度佢背囊擺喺後面,冇挨住。

我見到個扒手靜靜雞咁樣行埋去,一開始佢都唔夠膽,因為個鬼佬好似想轉身,點知佢冇轉身個扒手就急急腳攞走。

所以都係要自己小心。。。

最後見到個鬼佬好無助,佢諗住向後攞返個背囊,點知摸空。
成個背囊偷 定 偷入面個銀包?
成個背囊攞走

係,啲野永遠跟身係常識
用Uber咪得
我2018匈牙利 奧地利 捷克咁去
去12日
之後取消咗奧地利 因為奧地利單獨去10日先夠喉
而最後覺現係正確
12日齋玩匈捷都意猶未盡
有冇人用過giffgaff?
見好似冇乜人提過咁
想知係咪可以去埋歐洲用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞