歐洲旅遊交流(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我見瑞典啲物價好似平好多
11月去倫敦 巴黎 再瑞士會去少女峰
打底+3合1防風防水外套夠唔夠做
見到D記有件都幾靚$899

定都要厚羽絨(唔想霸gip咁多位)
我覺得北歐一係就求其買三文治/老麥/超級市場就一餐
一係就加budget直上食fine dining好過
餐廳求其食個main+汽水就二百蚊幾三百蚊港紙(仲要唔一定好食)
但靚餐廳起碼值回票價
雖然有米芝蓮星嘅可以勁勁勁貴
但bib gourmand果堆講緊一千蚊港紙已經好好食(個人認為唔差過香港堆一星),你要計性價比仲抵過香港
我都睇緊芬蘭出去食lunch會平d
大約$200
不過都係到時先算 可能掛住影相唔記得搵野食
咁樣自己煮算同埋揸去啲suburban食應該無咁貴
下年秋天想去德瑞睇景,一般想睇多啲色彩變化係十月頭至中,抑或十月中至尾?

主要行程都係大路野,天鵝堡、國王湖、grindelwald、zermatt
可能會大部份時間落雨
竟然,我睇資料10月算係偏少雨但多陰天
睇下你想要乜
藍天影相靚就要7月8月去 日照長
影雪就1月左右
我啱啱9月底出發
到今日為止有一半係陰或雨
外套防風既話內裝靠HEATTECH就OK
我主要想睇秋色,而家德瑞果面樹葉有冇明顯變色?
瑞典我見啲價錢都合理好多,芬蘭就真係再貴啲,丹麥同挪威直程唔敢去住
舊年去過挪威見識過
嚟緊11月尾飛瑞典同芬蘭 睇下D餐廳價錢
都冇挪威咁貴
學上面話齋,夜晚食subway taco bell 咪算
瑞典平好多,就算你真係覺得貴都仲有7-11
燒雞串好好食
覺得價錢北歐同西歐差唔多,但係仲少選擇
瑞典飲下魚湯加包都食得飽既

瑞典都仲有肉丸
芬蘭食鹿肉?
上年飲到飽
仲買咗啲湯包返香港
個味似唔似?
有D
不過冇魚肉
頭尾12日香港->布拉格->奧地利->德國->香港會唔會太趕?
另外想問如果想買下年4月去人均6000尾機票坐QR算唔算貴
有冇人用過airsim係英國/法國同荷蘭收得ok?
香港去 Slovakia -Kosice

1,瑞航轉飛一次 $6xxx
2,轉飛一次去布達佩斯 $4xxx再搭巴士去Kosice

點揀好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞