歐洲旅遊交流(10)

691 回覆
2 Like 1 Dislike
新手下年年頭去瑞士求教

有關上網, 想問下各位有去過瑞士既巴絲, 邊張接收信號最穩定? Budget我預200-300HKD, 兩星期左右, 因為會上山滑雪, 怕同朋友走失或者touch wood出意外, 可以係雪山contact到對方. 求推薦

有做過下功課, 3UK Pay as you go(好似係咁叫)有人話速度唔算快, 信號就唔知穩唔穩定, 又有人推過vodafone之類, 想問下大家意見
3個張65蚊我用落都ok
但你話到要上山滑雪我就唔sure
你要穩定收得好應該都係要去到當地買當地d卡最好
想問下一個人
去10天瑞士
德奧捷 每個國家3天
帶100歐羅現金

Ok嗎?
…其餘用卡?
Of coz
Credit card
Debit card
Apple Pay都有
玩過miners route, 要行唔少路,但可以體驗到以前礦工工作,都幾好玩
打算下年7月去突尼西亞一星期, 原本想去埋意大利DOLOMITIES 但又怕7月太熱行山會死......近近地去馬爾他又好似冇咩吸引, 而家仲未諗到第2個地方去邊....
我上個月用3uk 上到matterhorn附近都收得好好
感謝
黎緊會去14日 諗住去巴黎先
瑞士-米蘭-威尼斯-佛羅倫斯-比薩-五漁村
最後羅馬走
其實洗唔洗買歐洲鐵路pass
同埋端士果幾日 洗唔洗買瑞士既pass
摩洛哥/埃及
歐洲鐵路pass其實點用?
我全部提早買單程
應該都夠,怕咪帶夠200
你瑞士去邊
正路幾日half price card應該抵d
姐係2個pass都要買?
瑞士去 first 因特拉肯 策馬特
Manchester 我一般都係兩個鐘
你搭咩airline?我有次坐Finnair佢好遲先開counter就會趕啲
Turkish Airline同其他廉航都算快,其實可以少過兩個鐘
如果怕趕可以買fast track
https://www.manchesterairport.co.uk/at-the-airport/security-fasttrack/
想問係咪都係鴨寮街嗰啲地方買?
要計數
因為個pass又有其他discount (瑞士d纜車之類)
好難就咁話要唔要買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞