歐洲旅遊交流(10)

758 回覆
2 Like 1 Dislike
其實係北歐五國依家係好流行共享單車同Scooter
丹麥係單車大國所以周圍都可以租單車
其他國家就主要以Scooter為主
我自己經驗係丹麥我會以步行為主
因為景點都好接近
真係要搭車既話都主要係往返機場或者碼頭
其他國家就會租Scooter用
買Day Pass大概都係幾十蚊港幣一日
已經可以踏一兩個鐘
足夠去到大部份市內景點
Lofoten啱你
唔明唔用都得,主要係景點你睇去幾多個圍唔圍到皮
可能有d 199
11月會去土耳其,城市同城市之間會係搭內陸機(唔搭巴士),有少少野想請教:

A—>B—>C(之後飛番去A,即晚飛番香港)

1. 如果B點去C點一定要係A點轉機,姐係B—>A—>C, 咁我買機票果陣係咪應該直接選B—>C咁既行程(單程票)去買會比較好?

2. 因為我發覺如果A<-->B 同A<-->C分開買來回機票的話,係A機場轉機去C既時間得2小時左右,咁中途我仲要等行李再加重新CHECK IN,我驚唔夠時間趕下車班機,咁如果買機票果陣係咪應該直接選B—>C咁既行程(單程票)就唔洗再等行李加重新CHECK IN?
不如你講清楚咩城市好過
又A又B又C,點知你本身條線係咪順路/唔順
想問下黎緊準備berlin過paris再去London,得兩程係咪唔洗買pass,單程咁買就ok
正常
想問下有冇零下20度平外套推介
西歐住宿真係好貴
12日法國有d多
南法嘅話我覺得值得比一個禮拜
因為有好多town仔可以去
巴黎嘅話睇你鍾唔鍾意行博物館
鍾意睇展嘅話一個禮拜係唔會夠
town仔選幾個去就夠
5日ok
係希臘
若果由Santorini去kalambaka 的方法係咪得
santorini 搭船去athen, 之後再轉火車去 kalambaka
有無再快d的方法?
飛機去athens
多謝巴打提醒
快好多之餘, 價錢都差唔多
可能有d 199
11月會去土耳其,城市同城市之間會係搭內陸機(唔搭巴士),有少少野想請教,行程係咁:

伊斯坦堡(IST)—>棉花堡(DNZ)—>卡柏多奇亞(NAV)(之後飛番去IST,即晚飛番香港)

1. 如果DNZ去NAV一定要係IST轉機,咁我買機票果陣係咪應該直接選DNZ去NAV咁既行程(單程票)去買會比較好?

2. 因為我發覺如果IST<->DNZ同IST<->NAV分開買來回機票的話,係IST機場轉機去NAV既時間得2小時左右,咁中途我仲要等行李再加重新CHECK IN,我驚唔夠時間趕下班機,咁如果買機票果陣係咪應該直接選DNZ去NAV咁既行程(單程票)既話,係伊斯坦堡機場就唔洗再等行李加重新CHECK IN?
巴黎+南法唔多啦
去Nevşehir Kapadokya Havalimanı(NAV)機場係咪玩自己?
Kayseri機場大把車過去Göreme,時間又唔長,又唔洗返istanbul轉機

最後直接Kayseri返istanbul,完!
但係我skyscanner 見棉堡去Kayseri 點都要Istanbul 轉機wo
之前呢度係咪講芬蘭航空評價唔係幾好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞