歐洲旅遊交流(10)

691 回覆
2 Like 1 Dislike
買咗巴塞去,里斯本走
如果有9日,大家建議A 定B?
A.巴塞>馬德里>賽維亞>里斯本
B.巴塞>馬德里>波爾圖>里斯本

另外,如果想起西班牙搭廉航去葡萄牙
最方便係咪起馬德里搭?
I know
報告翻: 人在巴塞,冇事發生,遊客繼續嚟,中國大媽繼續一車車喺Pg de Garcia掃名牌
當地人有冇西你面?
玩左個幾月,都幾多情況唔收卡
冇,大家自己做自己野,有小朋友行過會同我say hi

我今次去到覺得Barcelona比幾年前國際化咗好多,好多南美人、黑人、印度人,東亞人都多但少啲,同埋好多gay couples周街拖手,我喺其他歐洲城市都好少見到咁大膽,呢個城市我覺得歐洲頭幾名inclusive

同埋問過一兩個local,佢哋話係小部分人冇skill低人工先揾人嚟blame,而嗰啲人平日打緊2份工唔得閒出嚟歧視人,避開佢哋搞嘅遊行就好
荷蘭唔收咭?
洗碗🤣🤣外國唔興洗碗架
到時講I’m from HK就得
淨係布魯塞爾都2次,鹿特丹餐廳又試過唔得,淨係收荷蘭既信用卡
咁緊係唔係講緊全部,當20次有1次唔得你都低係到

去個教堂點支蠟燭你都要入$1比佢啦
下星期去東歐旅行,諗住搞定個bolt call車app先,廢是去到收唔到message。但唔知點解add 唔到credit card, 嗰app 彈something went wrong, 有冇Ching 知咩事?
多唔多扒手呀?
諗緊11月去9日葡萄牙 Lisbon+Porto
想問下而家治安點樣? 係咪都係遊客區pickpocket為主?
睇youtube都幾倡狂下
想請教下,聖誕連除夕跨年15日左右,去芬蘭>荷蘭>英國,想知呢個時間去,會唔會好多店舖唔開?
係荷蘭倒數嘅話,會推薦去邊?
我自己喺度咁多日都冇遇到,我覺得情況好過羅馬,因為羅馬地鐵閂門是閂唔到的,但巴塞地鐵我冇見到閂唔到或者有gypsy頂住嘅情況,行街都唔見有,唔知啲gypsy去曬邊

但只係我觀察嘅情況,自己做好安全措施最重要
不可以錯過-荷蘭煙火秀
跨年夜在荷蘭大城市(像是阿姆斯特丹、海牙與鹿特丹)都有煙火秀,但最精彩的官方煙火秀在鹿特丹。
想問下有冇人去過土耳其伊斯坦堡?

想問下路面電車係咪可以放到行李?打算係機場坐Havaist shuttle bus 去到舊城區再坐T1路面電車去酒店,酒店應該會book 近住T1線附近,應該清真寺果邊
可以,但T1成日都好多人
好,我今日去巴塞,坐堅iryo
你果陣係搭地鐵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞