葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike

口音先至重要
比較下陳方安生同葉劉嘅仕途就知
態度都好重要, 如果葉劉有陳太一半嘅笑容同辦事能力...
葉劉係衰係23條到姐
能屈能伸

仲要幫年輕人起機
中國人講英文?
又捉到一隻狗賊
林鄭同李家超個口音應該都冇陳方安生咁勁 但佢地都做到最高級 會唔會有其他野重要啲…
幾有料
母語係廣東話既議員都做唔到既野
唔識唔好扮識
公開試考官有指引唔可以因為一個學生有American/british accent就畀高分

一口爛英文chok 下accent係唔會令你高分

Ielts就更加international 啦
Indian accent重嘅人去考都可以有滿分
我想講嘅係口音影響表達係遠比用辭/語法為低, 您認同嗎?
只著重口音訓練係本末倒置...
大癲
that's true
有冇諗過佢就係太有料,所以先俾人當做港英餘孽
我去過菲律賓 我夠膽講大部份PolyU CityU嘅大學生英文/雙語水平水平都不如佢哋

香港人真係又垃圾又自以為是
我去過菲律賓 我夠膽講大部份PolyU CityU嘅大學生英文/雙語水平水平都不如佢哋

香港人真係又垃圾又自以為是
其實葉劉無講錯

所以先話香港人仲自以為真係比台灣韓國好好多。

日常運用上同 馬來西亞 以及 菲律賓 都無得比。

運用先係最弱嗰飯。
所以有人問
同台灣比同韓國比係咪好啲

其實半斤八兩
呢兩個國家起碼用佢地自己母語可以生存到,例如TSMC玩到淨係識英文嘅美國人喊哂口真係無嘢好講。

就係偏偏香港唔得。
無美國 台灣有TSMC?
喺英文水平上佢的確有資格做批評
營商傾deal嗰批英文一定好

不過之後做嘢嗰班唔係好似香港咁會問你
Grammar啱唔啱
Pronounciation正唔正
咁On9

唔就你咪唔就你
無邊個就無TSMC唔係佢地考慮。
依家係你求TSMC去美國,唔係TSMC真係好想響美國開廠
菲律賓其實點維持到嗰種Bilingual嘅社會
新加坡啲政策,到頭來都只係英文fluent,但菲律賓係求其捉個人,Tagalog + 英文都係好fluent
捉人grammar 完全on9 最緊要唔好詞不達意
正常人表達亂過馬路:jaywalking
香港人:across the street disorderly
新加坡d馬來人仲痴線,普遍識中文,英文,馬來語
菲律賓 本土語言太多 有零碎化問題
加上駐地美軍同旅遊經濟之類實際影響

焗住佢地要搵一種共通語方便溝通。
新加坡人唔係好識講中文而家,菲律賓個例子好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞