葉劉:大部分人英語水平只夠去超市 公開獨門秘笈

350 回覆
304 Like 70 Dislike
得香港人有咁既要求?
所有公開考試ielts/toefl的speaking test都有發音部分既要求
開眼見下世界啦

口音係 第三方判斷你英文水平既 第一判斷要素
冇人咁得閒去check你vocab/grammar
甚至一般交流中,冇人會報公開考試既分數 去鬥英文好唔好
人地覺得你英文好唔好,第一判斷就係口音
問心,你唔係咁判斷咩?

當然,唔係話你一定要做到100% native speakers
世事冇咁非黑即白
但9成似 就點都會好過 6成似

世界公認日本人同印度人啲英文難明過 德國人荷蘭人
你估真係因為歧視咩
咪又係因為 人地德國佬個發音更加似native既發音規律(似咋,未去到100%)

所以去審視一個人英文口音 完全冇問題
國安法ready?
咁係班人廢姐
搵間大少少私人公司已經meet到既條件
上世紀啲人點能夠同依家比
依家搵個bu英文系隨時勁過當年既佢
不斷舉辦活動邀約上司們遊船河、去飯局
不過其實以前政府班鬼佬大部分都識廣東話,接近native level個隻
I go to school by bus.
咁依個當然

陳太英文pronunciation好過孽瘤
漏左個主語wor
應該問

You... How much..
學英文見洋人
俾英國佬寫批評其實應該算係一種讚賞
身為中國人,去超市梗係講普通話啦,去到邊都要人就中國人加嘛,中國人萬歲
踏入左ai完美即時翻譯年代,仲學乜鬼英文

識a至z填下表格就夠。
某程度上比卡超都叫有料 只係佢冇料lead香港之嘛 佢繼續做武官係冇問題個喎
英文唔叻,有乜用字係上世紀?
係,社會不停內卷,當我見到普通2手私樓屋苑啲中產幾個細路仔圍埋講英文流利到根本係native speaker級聽到有美國既slang

你就知依加既人其實勁過以前啲人好多

只不過好多連登仔內核係大中華膠,覺得以前啲人同事係最勁,愈舊就愈勁愈好,同金庸小說一撚樣
bo'oh'o'wa'er係乜
情況好似有D人浸咗咸水幾年, 反到黎講嘢忽然夾好多英文字, 講中文都好似ABC咁講唔正, 好似咁先顯得英文勁咁.....
口音我認為唔洗特登去練, 有時間學多D生字用黎表達仲實際, 因為有時您自以為練到D口音好地道, 捲哂脷咬哂舌咁, 自我感覺良好, 其實外國人一聽都係聽得出....你用辭/語法奇怪, 口音再準也是On9..
所以外國人反而 Buy D 東方人講英文, 有口音但說話風趣流利, 係自已睇自己人先所謂口音行先.....而準則就只是講得'似唔似'鬼佬, 你話口音L係咪抵俾人屌?
口音既野冇啱同錯既 流利就得
好似啲印度佬咁 香港人唔係幾聽得明 但人地真係講得流利
港英走狗

堂堂中國人點解要學英文?
點解唔係學普通話?
如果你用有遠見有諗法去定義佢有冇料 咁就難定論 畢竟佢從政時好評差評都有過唔少
咁呢樣我都贊同你講
印度人英文真係亞洲第一
但葉劉以前是英文老師就另當別論
發音不純不正怎能當英文老師呢?
大大話唔准學鬼佬話
佢英國文學Hong Kong U first hon畢業喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞